De feestdagen naderen, tijd om eens na te denken wat er op het menu zal komen. Deze sambousek met kaas en munt of peterselie/oregano kunnen vooraf gemaakt worden en ingevroren zodat ze enkel nog terug even in de oven moeten.

Wil je eens iets anders dan de obligate bladerdeeghapjes? Kies dan eens voor zelfgemaakte sambousek.
Sambousek zijn kleine gevulde pasteitjes of flapjes. Ze kunnen gevuld wordt met allerlei ingrediënten, zowel kaas, vis als vlees. Varieer eventueel zodat je meerdere smaken hebt en voor ieder wat wils.
Het deeg is heel eenvoudig zelf te maken, rolt goed uit, … en is bovendien lekker.
Maak altijd voldoende hapjes en vries ze in. Zo heb je direct een hapje bij het aperitief.
Ik maak ze graag met een vulling van kaas en munt of peterselie/oregano. Maar je kan ze ook vullen met spinazie en feta, enz.
In onderstaand recept wordt haloumi gebruikt, maar dit kan ook door mozzarella worden vervangen.
Meng de kaas ook eens met een beetje pittige chilisaus ipv de kruiden.
Deze hapjes passen uiteraard perfect bij een mezze feestje of in een Midden-Oosten thema. Of gewoon als allrounder.
Als je binnen het thema wil blijven dan is er onder andere deze muhamarra dip. Beide gerechten komen niet toevallig uit het boek Comptoir Libanais. van Tony Kitous. Het is ook een restaurant, wat zeg ik, intussen 21 restaurants . (19 in Groot-Brittannië, en intussen ook eentje in Utrecht).
De gerechten vallen dus zeker in de smaak. Kan jij niet naar het restaurant gaan, dan maak je deze hapjes eenvoudig thuis.

Mezze: Sambusak met kaas en munt
Wat heb je nodig?
DEEG
- 125 ml warm water
- 200 g harde witte bloem wil je een iets zachtere korst, kan je de helft door patisserie bloem vervangen
- 25 ml olijfolie (zacht van smaak)
- 1 el honing
- 1 tl zout
VULLING
- 150 g halloumi geraspt of in kleine blokjes leg de halloumi eerst enkele uren in koud water en dep hem nadien goed droog
- 150 g feta verkruimeld
- 1 ei geklutst
- bosje verse munt of 2 tl gedroogde munt
Wat moet je doen?
DEEG
- Giet het water in een kom en voeg er de andere ingrediënten aan toe.125 ml warm water, 200 g harde witte bloem, 25 ml olijfolie (zacht van smaak), 1 el honing, 1 tl zout
- Meng alles goed tot een vrij stevig deeg.
- Dek de kom af en laat het deeg even 10 minuten rusten.
- Kneed het deeg nog even door tot het mooi glad is en laat het nu 1 uur op kamertemperatuur staan.
- Je kan dit nu een paar dagen in de koelkast bewaren of invriezen.
- Laat het echter steeds dan terug op kamertemperatuur komen alvorens verder te verwerken.
VULLING
- Verwarm de oven op 200°C.
- Meng alle ingrediënten voor de vulling in een kom.150 g halloumi geraspt of in kleine blokjes, 150 g feta verkruimeld, 1 ei, bosje verse munt
- Verdeel het deeg in porties van 15 à 20 gram.
- Maak er bolletjes van en laat ze 15 minuten afgedekt rusten op een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Bestuif het werkvlak met bloem en rol elk bolletje uit tot een cirkel met een dikte van ongeveer 3 mm.
- Schep telkens 1 tot 2 tl vulling in het midden.
- Maak de randen een beetje nat met water en vouw dicht. Druk de randen goed aan met een vork.
- Leg de gevulde flapjes terug op een bakplaat met bakpapier en bestrijk ze met een beetje olijfolie.
- Bak ze 20 tot 25 minuten in de oven.
Één reactie Voeg uw reactie toe