Kweepeer cake

Kweepeer cake. Wie lust er geen heerlijk stukje smeuïge cake.

Een zalige herfsttraktatie voor jong en oud.

kweepeer cake

Kweepeer is in seizoen van ongeveer eind september/begin oktober tem februari.

Zelf hebben we geen boom met kweeperen, maar onze buurman doet er niets mee en dus mogen we er altijd gaan plukken. Het is zonde om te verloren te laten gaan.

Ze zijn niet moeders mooiste, maar zitten vol aroma en smaak van binnen. Aan de buitenkant hebben kweeperen een soort van dons. Rauw zijn ze niet eetbaar. Ze zijn super hard en smaken bitter. Daarom moet je ze altijd koken.

kweepeer cake

In Spanje wordt er van kweepeer “dulce de membrillo” gemaakt, een stevige kweepeergelei. De pitten en pel bevatten namelijk van nature veel pectine. Kweepeergelei is een heerlijke begeleider op een kaasschotel.

Zelf hou ik het bij confituur van kweepeer, net zo lekker.

Een kweepeer kan je dus niet rauw eten zoals een gewone peer. Je moet ze steeds verwerken. En daar zijn veel mogelijkheden voor: stoofpotjes, cake, gelei, dulce de membrillo, salades…

Deze cake heb ik ooit gemaakt naar het recept van Safrana en Argana. Helaas is de blog stilgevallen in 2019.

Een andere soort cake met kweepeer is deze custardcake.

En nu bakken maar!

Smakelijk
kweepeer cake

Kweepeer cake

No ratings yet
Gang Zoet
Voor 24 x 11cm rectangle

Materiaal

  • cakevorm, 24×11, ingevet en bekleed met bakpapier
  • standmixer of kom en gewone mixer

Wat heb je nodig?
  

  • 500 gr kweepeer ongeschild
  • 200 gr water
  • 100 gr suiker

VOOR DE CAKE

  • 150 gr zachte boter (op kamertemperatuur) in kleine blokjes
  • 200 gr bloem
  • 150 gr suiker
  • 2 eieren (M)
  • ½ tl bakpoeder
  • ½ tl baksoda
  • 100 gr volle yoghurt
  • ½ tl gember
  • ½ tl kardemom
  • ½ tl kaneel
  • de gekookte kweepeer blokjes

AFWERKING

  • kweepeersiroop
  • geroosterd amandelschaafsel
Voor: 24 x 11cm rectangle

Wat moet je doen?
 

KWEEPEER

  • Schil de kweepeer, verwijder het klokhuis en snij het vruchtvlees in blokjes van 1 cm.
  • Meng het water en de suiker in een pot en verwarm op een laag vuurtje. Doe de blokjes erbij en kook ze gaar, ongeveer 10 à 15 minuten
  • Haal de blokjes uit het vocht, laat ze uitlekken en afkoelen.(bewaar het vocht!)
  • Kook het vocht daarna in tot siroopdikte.

CAKE

  • Verwarm de oven voor op 170° C
  • Doe alle droge ingrediënten in een kom van een standmixer (of gewone kom)  en meng deze.
  • Voeg dan alle natte ingrediënten toe en mix tot een glad beslag.
  • Doe de uitgelekte kweepeerblokjes erbij en meng voorzicht de blokjes door het deeg.
  • Doe het beslag over in de voorbereide cakevorm.
  • Bak de cake in ongeveer 60 minuten mooi gaar. Dit is oven afhankelijk, dus doe de priktest: steek er met een naald in, komt deze er droog uit dan is de cake klaar.

Afwerking

  • Wanneer de cake is afgekoeld strijk je de cake in met de kweepeersiroop (eventueel terug even opwarmen)
  • Bestrooi de cake nog met geroosterde amandelschaafsel en eventueel wat bloemsuiker.
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

5 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Sarah TL schreef:

    Ziet er lekker uit met die amandeltjes erbovenop! Ik heb niet zoveel ervaring met het ingrediënt kweepeer, kan je deze gewoon in eender welke supermarkt kopen of bij de groenteboer?

  2. Anke Morreel schreef:

    Ik denk niet dat je het zomaar hier bij ons kan kopen. Eerder bij een biowinkel misschien of bij een Marokkaanse winkel ? Vrijdag op de markt op het Zuid in Antwerpen? Het is echt de moeite om het eens te zoeken. Ik wil je er wel een paar geven hoor. Ik heb er intussen ook nog confituur van gemaakt.

  3. Bakdame schreef:

    ziet er heel lekker uit en is inderaad iets wat je niet zomaar kan vinden!
    maar als ik er kan vinden, dan maak ik zeker jouw recept!
    leuke foto trouwens!
    liefs

  4. Hey Anke, knap ! Ik heb ooit één keer confituur gemaakt van kweepeer maar dat was zo een groot werk dat ik het sindsdien niet meer deed.
    Je cake ziet er delicious uit.
    Grtjs Camilla

  5. Anke Morreel schreef:

    Wel ik heb nu toevallig ook een hoop confituur gemaakt: eerst de peren raspen (gelukkig met alweer een handig hulpmiddel van kitchenaid), dan laten koken met water (1,2 tot 1,5 kg geraspte peer / 1 l water, 10 minuten laten koken, suiker bijdoen (ik neem maar 500 gr) en dan laten koken… dit duurt zeker 2 uur. Maar het is toch de moeite 😉

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.