Champignonsoep. Een klassieker tijdens de herfst en feestdagen. Deze soep is dan ook geliefd bij jong en oud.

Paddenstoelen en champignons horen voor mij absoluut bij de herfst. (er zijn ook voorjaarspaddestoelen, maar goed, ik associeer ze altijd met de herfst)
Nu het ook opnieuw in Spanje ‘s avonds afkoelt, eten we terug graag een kommetje warme soep.
Een heerlijke champignonsoep is natuurlijk een klassieker. Deze soep is dan ook geliefd door jong en oud en past perfect bij de herfstdagen en de feestdagen.
Gebruik het liefst kastanjechampignons (bruine champignons) ipv Parijse champignons (witte variant) want deze hebben meer smaak. Uiteraard kan je ook een paddenstoelenmengeling gebruiken voor deze soep.
Champignons kan je maximum een week bewaren in de koelkast. Liefst trouwens niet in de fruit-en groenteschuif want daar is het te vochtig. Je verwerkt ze altijd liefst zo snel mogelijk.
Bak voor de afwerking van deze champignonsoep er als het seizoen er voor is nog wat extra wilde paddenstoelen. (dit kan uiteraard ook met de gewone champignons)
Wij eten er graag een knoflookbroodje bij, maar je kan er ook bijvoorbeeld croutons bij doen voor een extra crunch.
Voor de feestdagen is dit een ideaal soepje om te serveren in kleine espresso tasjes met een beetje opgeklopte room. Dat ziet er meteen extra feestelijk uit. Werk de soep af met een beetje tijm voor kleur en smaak.
Wil je variëren, dan is bijvoorbeeld dit spruitjessoepje een heerlijk en budgetvriendelijk soepje.

Champignonsoep
Wat heb je nodig?
- 500 g bruine champignons (of mix) in stukjes
- 25 g boter
- 1 ui of prei gesnipperd
- 1 aardappel in blokjes (geeft een goede binding)
- 2 teentjes look, gesnipperd
- 2 el bloem
- 700 ml bouillon (groenten of kip of mix)
- 100 ml room
Wat moet je doen?
- Smelt de boter in een grote pot en fruit de ui of prei erin aan op een zacht vuurtje.
- Doe er de knoflook bij en bak kort mee aan.
- Bak nu ook heel even de champignons en aardappel aan en voeg de bloem toe.
- Giet de bouillon erbij en laat 15 minuutjes koken.
- Schep een beetje champignons eruit en mix de rest van de soep.
- Werk af met de room, tijm en breng eventueel nog op smaak met peper en zout.