Auberginegratin is zo een gerechtje waarvan je denkt: hoe ben ik daar niet eerder op gekomen. Maar ja… ik had dan ook nog nooit aubergines gestoomd!

Aubergines stomen? Ja! Dit was echt een eye opener, althans dat was het voor mij.
Gewoonlijk worden aubergines gegrild in de pan, oven, enz. en nooit gestoomd. En dan denk je, waarom überhaupt niet? Wel het wordt dus wel gedaan, en het geeft een heerlijk smeuïg resultaat!
De gestoomde aubergines gaan daarna nog even in de oven met een heerlijke bechamelsaus en een lekkere crunch met knoflook maakt dit helemaal af!
Deze auberginegratin past bij zowel vlees als vis. Geef er nog een beetje puree bij en je hebt een maaltijd om duimen en vingers bij af te likken.
En ja, ook de niet-aubergine liefhebbers gaan dit absoluut lusten!
Door de aubergines te stomen worden ze heel zacht, ook de schil. Het is een heel andere structuur en smaak dan wanneer je ze gaat grillen.
De kaassaus en crumble geven er dan weer extra smaak en structuur aan. Kies een oudere kaas of een mix van verschillende kazen naargelang je eigen voorkeur.
De aubergines zijn nog in seizoen dus een perfect bijgerechtje voor als het kouder wordt.

De Smaken van Spanje, Claudia Roden. ISBN: 9789059560451
Auberginegratin van gestoomde aubergines
Wat heb je nodig?
- 500 g aubergine in plakjes van 1,5 cm
Bechamelsaus
- 3 dl melk
- 50 g boter
- 2 el bloem
- 75 g geraspte kaas (smaak naar keuze)
Crumble
- 4 el broodkruim
- 3 el platte peterselie, fijngehakt
- 1 teentje knoflook, geplet
- 1 el olijfolie
Wat moet je doen?
Aubergine
- Zet een stoommandje op of in een pot met goed afsluitend deksel.
- Stoom de plakken aubergine 4-5 minuten heel zacht.
- Doe de plakken voorzichtig in een licht ingevette (olie) ovenschaal. (1 à 2 lagen)
Bechamel
- Giet de bechamel over de aubergines in de ovenschaal.
Crumble
- Meng het broodkruim, peterselie knoflook en 1 eetlepel olijfolie en strooi dit over de ovenschaal.
- Zet de ovenschaal 20 minuten in een oven van 190 °C
Één reactie Voeg uw reactie toe