Er zijn mensen die een beetje schrik hebben om risotto klaar te maken en dat is jammer. Ik weet wel dat het net smeuïg genoeg moet zijn, maar niet te, … Laat je dat echter niet afschrikken. Risotto maken is helemaal niet zo moeilijk en het is nog eens snel klaar ook. Dit recept van pestorisotto ben ik ooit tegengekomen in het tijdschrift ‘La cucina italiana’. Het is een echt lekker zomers gerechtje.

Waan je even op vakantie. En dit op het terras met een lekker wijntje…. en dit heerlijk gerechtje van pestorisotto.
De basis van risotto is uiteraard de juiste rijst te gebruiken, zoals bijvoorbeeld arborio of carnaroli. Sarah Puozzo van South and Pepper heeft hierover een hele interessante blog over geschreven.
Verder zijn er nog enkele belangrijke aandachtspunten:
- De soffrito
- Roosteren van de rijstkorrels
- Toevoegen van WARME bouillon
- Toevoegen van smaakmakers
- Laten rusten en
- Toevoegen van boter, mascarpone of roomkaas.
Als smaakmakers in deze pestorisotto zitten naast de pesto ook veel groentjes zoals asperges, venkel en rucola. Op zich al heel lekker. Maar voor de liefhebbers nog lekkerder met enkele gebakken scampi’s of gamba’s.
Uiteraard kan je pesto kopen, maar waarom pesto eens niet zelf maken. Dat smaakt toch zoveel beter.
Bovendien kan je er heel wat mee doen, naast gebruiken als dressing voor een salade caprese.
Meer doen met pesto

Pestorisotto met gamba’s
Materiaal
- kleine kookpot
- hapjespan met deksel
Wat heb je nodig?
- 1,5 l warme groentebouillon
- 350 gr risottorijst vb. carnaroli
- 250 gr groene asperges gegrild of gekookt
- pesto al dan niet zelfgemaakt, zie onderaan
- 1 kleine venkel in stukjes
- 32 scampi's of gamba's zonder pantser en darmkanaan verwijderd (stuk of 6 per persoon)
- een beetje rucola
- eventueel wat witte wijn
Wat moet je doen?
- Als de bonen of asperges nog niet gekookt zijn, is dit het moment zodat je nadien rustig verder kan werken en je de pot kan gebruiken om je bouillon in op te warmen. (afwas vermijden). Dunne groene asperges kan je ook grillen.
- Verhit intussen een hapjespan op het vuur met een klontje boter. Stoof hierin de venkel aan. Strooi de rijst erbij en roer een beetje. Blus indien gewenst met de witte wijn en laat de wijn verdampen.
- Voeg dan beetje bij beetje de groentebouillon toe en kook zo de risotto gaar zonder te roeren. Zodra de risotto bijna gaar is, bak je de scampi's aan.
- Voeg bij de gare risotto de pesto (hoeveelheid naar smaak), samen met de asperges of boontjes. Leg er enkele scampi's of gamba's bovenop en werk af met rucola en/of enkele blaadjes basilicum.
- Wil je het iets smeuiger, dan lepel ik altijd er nog wat frisse Philadelphiakaas bij.
4 reacties Voeg uw reactie toe