Risotto met worst en venkel: comfort food

Risotto met worst en venkel is comfort food met de hoofdletter C. Hij wordt dan ook nog eens gemaakt met rode wijn ipv witte wijn. Dat geeft aan het gerecht een heel ander effect: een warmere zoetere smaak. Een herfstgerecht misschien, of gewoon als het in de zomer een beetje een mindere dag is.

Deze risotto met worst en venkel komt jawel opnieuw uit de reeks Italië van Jamie Oliver. Zelfs Don Caramello is enthousiast over deze reeks. Het is en blijven lekkere no nonsens gerechtjes en dat waarderen we. Gewoon dagelijkse kost zonder meer en voor iedereen haalbaar. Je hebt er geen speciaal keukenmateriaal voor nodig. Enkel een heel klein beetje geduld, al staat het gerecht in een klein uurtje op tafel.

Bij de eenvoudige keuken horen echter wel goede basisingrediënten. Daar staat of valt het mee. Kies dus voor de juist rijst, kwaliteitsvolle worst, een goede bouillon en een goede wijn. Het hoeft geen dure wijn te zijn. Er zijn heel wat wijnen die zeer kwalitatief zijn aan een redelijke prijs. Als je dat allemaal hebt dan kan er niets mislukken.

Zelf heb ik trouwens een Spaanse wijn genomen en moet ik toegeven dat mijn rijst ook de paella rijst was. (bomba rijst) Maar deze is net zoals de arborio rijk aan amylopectin en heeft een korte ronde korrel.

Zin in een ander recept met venkel? Probeer dan eens de zalm uit de oven met venkel. En ja ook eentje van Jamie Oliver. Of liever een risotto met scampi en pesto?

Smakelijk

Risotto met worst en venkel

Een heerlijk risotto met rode wijn. Comford food met de hoofdletter C.
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Trefwoord rijst
Kooktijd 45 minuten
Aantal 4 personen
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 300 g arborio rijst of andere geschikte rijst
  • 250 ml rode wijn
  • 0,750 à 1 l kippenbouillon de hoeveelheid moet je een beetje aanvoelen, bij mij was 750 ml voldoende.
  • 1 venkel
  • 1 rode ui
  • 250 g kwaliteitsworsten
  • 50 g parmezaanse kaas geraspt
  • 50 g fontina in kleine blokjes (ik heb een heerlijk alternatief genomen, Flandrien gerijpt)
  • peper zout is niet nodig door de kaas en bouillon
  • olijfolie
  • boter
  • verse tijm blaadjes in het origineel recept staat er 15 gram, ik heb het naar eigen smaak gedaan.

Wat moet je doen?

  • Verwarm de kippenbouillon op een zacht vuurtje.
  • Hak de rode ui en venkel fijn.
  • Verwarm een beetje olijfolie en boter in een pan met hoge kant en doe de groenten erin.
  • Bak dit aan op een zacht vuurtje en voeg er dan de tijmblaadjes bij.
  • Duw het worstvlees uit het velletje en voeg er er ook bij. Bak het samen in ongeveer 10 minuten rul.
  • Doe de rijst erbij en laat rustig alles 2 minuten bakken.
  • Voeg dan de rode wijn toe en laat volledig inkoken.
  • Van zodra alles is opgenomen kan je de bouillon er beginnen toe te voegen: dit doe je door telkens een pollepel bouillon toe te voegen en te roeren zodat alles mooi is opgenomen.
  • Het kan zijn dat je niet alle bouillon nodig hebt, de rijst moet gaar zijn, maar zijn vorm behouden. Dit duurt ongeveer 16 -18 minuten. Breng op smaak met peper.
  • Voeg dan 3/4 van de parmezaan toe en roer de kaas erdoor.
  • Doe ook de blokjes fontina erbij. Zet een deksel op de pan en laat van het vuur 2 minuten rusten en de blokjes smelten.
  • Werk af met de rest van de parezaam, tijm, en nog een beetje olijfolie

Opmerking

In het origineel recept worden er ook nog geroosterde stukjes hazelnoot aan toegevoegd. Ik zou zeggen, ga je gang als je ze in huis hebt. 

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.