Guur buiten? Warm binnen! Dit bonenstoofpotje met worst doet je huis fantastisch geuren. Echt comfort food voor jong en oud zonder veel moeite. Kies voor kwaliteitsworstjes en verse bloedworst en/of chorizo voor het beste resultaat.

Als er iets is dat ik altijd in voorraad heb dan zijn het bonen en tomatenblokjes in blik. Als dat bij jou nog niet zo is, dan zou ik ze zeker in huis halen. Ze zijn soms goud waard als je even geen zin hebt om te koken maar toch een heerlijk maal wil voorschotelen.
Ik gebruik naast de worstjes ook bloedworst en/of chorizo in het gerecht. Ben je hier geen fan van, kies dan 2 of 3 verschillende andere soorten worst. Dit komt de smaak altijd ten goede en gebruik dan ook wat meer gerookt paprikapoeder. Je hebt hier verschillende merken van, het meest gekende is dat van la chinata (rode blikjes) en vrijwel overal te koop.
Zin in worst, maar niet in de bonen. Probeer dan eens deze overheerlijke risotto met worst en venkel. Een zalige combinatie met rode wijn in plaats van witte wijn.
Dit bonenstoofpotje met worst kan je met zowel bruin bier als rode wijn maken afhankelijk van jouw persoonlijke voorkeur en smaak.
Nog meer zin gekregen in comfortfood. Kijk dan zeker eens naar onderstaande suggesties.
Comfortfood

Bonenstoofpotje met worst
Wat heb je nodig?
- 2 el olijfolie
- 500 g chipolata of andere dunne worstjes
- 300 g morcilla (bloedworst) of chorizo
- 2 rode uien in dunne ringen
- 2 rode paprika's in blokjes (of 1 rode en 1 groene)
- 250 ml runderbouillon
- 2 blikken tomatenblokjes
- 250 à 350 ml rode wijn of donker bier (1 flesje)
- 4 el bruine basterdsuiker
- 2 laurierblaadjes
- 2 blikken rode bonen (of witte bonen als je geen andere hebt) 410 g uitgelekt gewicht, afgespoeld
- 2 tl komijn
- 1 el gedroogde peterselie
- 2 tl pimenton dulce (gerookt paprikapoeder)
Afwerking
- 1 tl handvol gehakte peterselie of koriander
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven op 180°C.
- Doe de olijfolie in een grote ovenvaste pot en verwarm op middelhoog vuur.
- Bak de worstjes en schijfjes morcilla of chorizo rondom aan en neem ze uit de pot. Snij de worstjes in 3 zodat je kleinere stukjes hebt.
- Voeg de uiringen toe en bak ze zacht. (ong. 5 minuten) en voeg dan de blokjes paprika toe. Stoof nog 3 minuten en voeg de gedroogde peterselie, pimenton en komijn toe.
- Voeg dan de bouillon, tomatenblokjes, wijn of bier, suiker en laurierblaadjes toe. Breng alles aan de kook, doe de worstjes er ook terug bij en roer er de bonen onder. Breng eventueel nog op smaak met peper en zout.
- Zet de kookpot in de oven, en laat ongeveer 40 minuten stoven. Roer na 20 minuten even door.
- Haal uit de oven, verwijder de laurierblaadjes en serveer met de gehakte peterselie en de aardappelen in de schil.
Laat de saus dan een 30 minuutjes sudderen, en voeg dan de worstjes er opnieuw aan toe. Warm nog verder 15 minuutjes op een laag vuurtje. voor erbij : een lekker stukje brood of aardappelen in de schil
Oh, dat ziet er lekker uit! Dit ga ik zeker koken, heerlijk zo een stoofpot als het buiten koud is. Lekker, lekker 😊
het lijkt me erg lekker, ik ben ook dol op van die bonen stoofpotjes met worst. Helaas is inNederlnad blloedworst slecht te krijgen en vaak ech tniet lekker. Niet zoals in Frnakrijk bijvoorbeeld
Ook als vegaversie lijkt ie me erg lekker, zijn voldoende vegavarianten om er in te doen
Bonen in tomatensaus, heeft niet mijn voorkeur. Maar op de foto ziet het er zalig uit.
Ideaal voor met dit stormweer vandaag… Ik wil dat met de venkel wel eens uittesten!
het ziet er lekker uit en het klinkt ook lekker alleen ik mag een hoop er niet van maar ga hem wel even opslaan
Dit klinkt erg lekker Ga dit ook een keertje maken
Ziet er heel lekker uit
Dank voor dit recept
Ga het eens proberen te maken