Empanadas heb je in alle vormen en maten en met verschillende vullingen. Ze zijn dan ook zeer populair bij jong en oud. In Spanje verkopen ze speciaal empanada deeg, maar wij maken het uiteraard zelf en maken 1 grote empanada die we bakken in de oven. Wat een heerlijke geur!

Het woord empanada is afgeleid van het werkwoord “empanar” wat letterlijk inpakken met brood betekent.
Een stuk heerlijke warme empanada na een stevige wandeling, dat smaakt. Je bakt hem vooraf en warmt hem dan gewoon even terug op in de oven. Je kan hem ook in stukken snijden en invriezen voor later. Ook ideaal op de brunchtafel of een hapje tussendoor.
Deze empanada uit de oven is een versie met tonijn en makreel uit blik. Lekker eenvoudig en goedkoop. Uiteraard kan je ook bijvoorbeeld een overschotje kip gebruiken of gehakt. De mogelijkheden en combinaties zijn eindeloos en kan je naar eigen smaak aanpassen.
Dit is 1 grote empanada, maar uiteraard kan je ook kleinere maken of een ronde vorm. Aan jou de keuze.
Geen zin om zelf deeg te maken? Gebruik eventueel als alternatief bladerdeeg.
Dit recept is gebaseerd uit het boek Sabor Sabor van Sandra Alvarez. Een echte aanrader voor wie een moderne toets aan de Spaanse keuken wil geven.
Nederlands Hardcover 9789089897602 Druk: 1 september 2017 224 pagina’s, uitgever Terra
Zin in een andere variatie? Deze sunny vegetable patties zijn ook leuk om te maken.
Ook lekker:

Empanada
Wat heb je nodig?
Vulling
- 3 hard gekookte eieren, in schijfjes
- 3 uien, fijngesneden
- 1 grote rode paprika, in kleine blokjes
- 1 grote groene paprika, in kleine blokjes
- 100 ml olijfolie
- 2 tomaten in blokjes
- 2 kleine blikjes tonijn op olie of eventueel natuur (of 1 groot blik)
- 1 groot blik makreel op olie
- 50 g olijven in stukjes optioneel
- 1 tl zout
- 1,5 tl pimenton dulce
- ¼ tl peper of een goede draai van de molen
- 2 tl peterselie (gedroogde of verse)
Deeg
- 450 g bloem
- 21 g verse gist of 7 gr droge gist
- 80 g boter
- 150 ml opgevangen olie van de vulling
- 100 ml witte wijn (of eventueel water)
- 100 ml volle melk (of halfvolle)
- 1 tl zout
- 2 tl pimenton dulce
Afwerking
- 1 losgeklopt ei
Wat moet je doen?
Vulling
- Verhit de olie in een hapjes pan en bak de ui en paprika op een middelhoogvuur samen met het zout, peper en peterselie tot de groenten zacht zijn.
- Voeg dan de pimenton toe en de tomaten tot ook de tomaten zacht zijn.
- Voeg de vis toe samen met de olijven als je deze gebruikt. Meng alles goed en laat de vulling uitlekken in een vergiet. Vang het sap op!
- Laat de vulling afkoelen.
Deeg
- Smelt de boter op een klein vuurtje.
- Los de gist op in de wijn en melk als je verse gist gebruikt.
- De de bloem in een kom en voeg de pimenton toe.
- Maak een kuiltje in de bloem en voeg al het vocht toe: de gesmolten boter, de opgevangen olie en de wijn/melk met opgeloste gist.
- Meng goed en kneed 5-10 minuten tot een zacht elastisch deeg.
- Laat het deeg afgedekt 1 tot 1,5 uur rusten en rijzen.
Empanada vormen
- Verdeel het deeg in 2 (het ene een beetje meer dan het andere)
- Bestuif het werkblad met bloem en rol beide delen met een deegrol uit tot een rechthoek tot het 0,5 cm dik is.
- Leg een bakpapier op een bakplaat en leg de grootste rechthoek erop. (rol het deeg hiervoor voorzichtig op de deegrol en verplaats zo het deeg)
- Verdeel de afgekoelde vulling erover, gevolgd door de eieren.
- Leg het andere deel erover. Vouw de randen van het onderste stuk over het bovenste stuk en druk goed samen. (bijvoorbeeld met een vork)
- Doreer het deeg met het losgeklopte ei. Gebruik hiervoor een doreerborstel.
- Maak met een mes een klein gaatje bovenaan in het deeg zodat het vocht kan ontsnappen.
- Bak de empanada 30 tot 40 minuten in een voorverwarmde oven van 180°C.