
Wat eten we in september: terug naar school
Een nieuwe maand, dus alweer tijd voor een nieuwe “wat eten we in” rubriek.
Voor velen is dat vakantie voorbij en het nieuwe schooljaar begint in Vlaanderen. Dat wil ook zeggen dat de brooddozen opnieuw moeten gevuld worden.
Daarom ook alvast enkele tips:
- Kies voor een stevige brooddoos die goed kan afgesloten worden en met eventueel extra om apart blokjes kaas, fruit, nootjes, rozijnen, enz in weg te steken.
- Varieer met brood: Kies eens voor volkoren wraps of bagels ipv boterhammen en/of snij de boterhammen in driehoekjes
- Kies samen wat er in de broodtrommel gaat: bijvoorbeeld vandaag kaas of vlees?
- Kies ook eens voor een tapenade of hummus als basis.
- Kies voor beleg dat niet snel kan bederven en varieer:
- gerookte zalm – roomkaas – cresson
- kaas – komkommer – ei – sla
- kip – ei – mayonaise (overdrijf niet met mayonaise)
- gekookte ham – sla – komkommer – alfalfa
- tomaat – mozzarella – pesto
- omelet – bacon – tomaat
- rochefort – peer – noten – honing
- brie – sla – noten – appel – honing
- Geef een “coole” drinkfles mee zodat het drinken ook lekker koel blijft.
- Maak indien mogelijk de brooddoos de avond ervoor nog klaar zodat je ‘s morgens samen rustig kan ontbijten
Nu dat de brooddozen opnieuw zijn gevuld kunnen we er opnieuw volop invliegen.
Vis en schelpdieren
De grijze garnalen zijn in seizoen en uitgeroepen tot vis van het jaar 2022 in België.
Verder kunnen we nog genieten van pladijs, leng, scharretong, tongschar, tarbot, … heel veel aanbod in het najaar.
Alle informatie kan je terugvinden op Vis van bij ons.
Viskalender in Spanje
In Spanje blijft de makreel in seizoen, heek, zwaardis, steenbolk,… voor iedere wat wils dus.

Fruit en groenten
Het is een beetje een stille maand. Er is uiteraard nog altijd wel veel aanbod, maar de hoge aanvoer van veel fruit en groenten is wat stilgevallen. Maar zoals je ziet nog wel keuze te over.
Tomaten, paksoi, wortelen en venkel hebben wel nog een hoge aanvoer.
Bron: Velt
- aardappel
- andijvie
- artisjok
- aubergine
- bleekselderij
- bloemkool
- broccoli
- chinese kool
- courgette
- groene selderij
- knolselderij
- komkommer
- koolrabi
- kropsla
- mais
- paddenstoelen
- paksoi
- paprika
- pompoen
- prei
- prinsessen -boon
- raap(steel)
- radijs
- rammenas
- rode biet
- rodekool
- savooikool
- snijboon
- spinazie
- spitskool
- tomaat
- ui
- venkel
- warmoes
- waterkers
- wittekool
- wortel
- appel
- blauwe bes
- braam
- druif
- framboos
- kiwibes
- meloen
- nectarine
- peer
- perzik
- pruim
- vijg
Fruit- en groentekalender in Spanje
Op dit moment veel vijgen en druiven. Eigenlijk zou hier ook mango moeten opstaan want dat seizoen is ook begonnen eind augustus.
Verder ook nog veel paprika, rode, groene bakpaprika, aubergines, …

Soep
Soep is altijd handig om in de vriezer te hebben. Hierbij alvast 2 lekkere variaties.
Pasta
Het hoeft niet altijd pasta bolognaise te zijn met saus uit de vriezer. Ook deze lekker geroosterde paprikasaus kan je eenvoudig invriezen.
Slow cooking… maar dan heb je samen tijd om bijvoorbeeld huiswerk te maken en/of te overlopen.
Zoet
Hoeft het altijd super gezond te zijn? Nee.. een lekker stukje zelfgebakken cake mag zeker niet ontbreken. Ideaal voor een woensdagnamiddag traktatie.
