Cake met bosbessen en/of andere bessen 🫐 en rood fruit. Je kan nog volop genieten van heerlijke bessen al kan je het hele jaar door deze cake maken met diepvriesfruit.
Deze cake is heerlijk fris op een warme zomerse dag maar smaakt altijd 😉

Het is lang geleden dat ik nog eens een dessertje of zoet tussendoortje heb gepost.
Dus hop, tijd om daar verandering in te brengen met deze heerlijke cake.
Nu de bessen nog in seizoen zijn kan je er uiteraard nog volop gebruik van maken .
Deze cake met bosbessen kan je echter heel het jaar door maken. Diepvriesfruit is voor deze cake namelijk ook perfect geschikt. Je hoeft het fruit ook niet eerst te ontdooien. Lekker gemakkelijk.
Je kan een mix gebruiken van rood fruit dat je zelf kiest.
- aardbeien,
- rode bessen,
- frambozen,
- cranberries,
- bramen
- zwarte
- blauwe bessen
Zo maak ik bijvoorbeeld ook graag deze frambozencake.
Een cake maken is helemaal niet moeilijk, maar je moet wel op enkele punten letten.
Hier enkele aandachtspunten:
- De boter en eieren moeten op kamertemperatuur zijn. Haal ze dus tijdig uit de ijskast.
- Je begint met de boter en de suiker op de kloppen: klop voldoende tot een luchtige lichte massa. De meeste stoppen te vroeg met dit stadium.
- Voeg de eieren 1 per 1 toe en klop goed tot het ei is opgenomen. Veeg ook steeds de kom proper met een pannenlikker of corn/deegschraper.
- Vanaf het moment dat je de bloem er bijvoegt mag je niet meer te lang mixen anders wordt je cake taai. Meng eventueel met een spatel ipv te mixen zo ben je zeker dat je het deeg niet overwerkt.
Elke oven is anders, dus doe ook de priktest om zeker te zijn dat je deeg voldoende gebakken is. Prik hiervoor in het midden van de cake met een breinaald of satéstokje.
Nog een laatste tip: weeg alles zo nauwkeurig mogelijk af.
Zo en nu klaar om aan de slag te gaan!

Cake met bosbessen
Materiaal
- Mixer
- bakvorm Ø 26 cm
Wat heb je nodig?
Amandeltopping
- 50 gr bloem
- 2 el suiker
- 45 gr boter in blokjes
- 15 – 20 gr amandelschilfers
Cake
- 200 g malse boter
- 200 g suiker
- 4 eieren (medium)
- 200 g zelfrijzende bloem
- 25 g yoghurt
- 120 g bosbessen, vers of diepvries
Wat moet je doen?
Amandeltopping
- Meng al de ingrediënten voor de amandeltopping en bewaar in de ijskast tot gebruik.50 gr bloem, 45 gr boter in blokjes, 15 – 20 gr amandelschilfers
Cake
- Verwarm de oven voor op 170 °C
- Klop de boter samen met de suiker luchtig met een handmixer of standmixer.200 g malse boter, 200 g suiker
- Voeg dan 1 per 1 de eieren toe en klop goed tot het ei is opgenomen. Maak de randen van de kom schoon.4 eieren (medium)
- Doe er dan afwisselend de zelfrijzende bloem en yoghurt bij. Klop alles nog even door. Mix niet meer te lang nadat de bloem er is bijgevoegd of de cake zal taai worden.200 g zelfrijzende bloem, 25 g yoghurt
- Bekleed de springvorm met bakpapier en schep het deeg erin.
- Verdeel de bosbessen ervoer gevolgd door de amandeldopping.120 g bosbessen, vers of diepvries
- Zet de bakvorm in de oven en bak de cake 50 – 60 minuten. Doe de prik test, de prikker moet er schoon terug uitkomen)
- Haal hem uit de oven en laat hem nog even in de bakvorm zitten.
- Ontvorm de cake en laat verder afkoelen.