Garnalen in pittige tomatensaus. In Spanje eet iedereen de gekende gamba’s pil pil, maar deze versie in een heerlijke pittige tomaten saus is zeker even lekker en verslavend.

Dit recept is gebaseerd op een gerechtje uit het boek “Falastin” van Sami Tamimi en Tara Wigley. “Garnalenstoofpot met tomaten en korianderpesto”. De werkwijze heb ik echter een heel klein beetje aangepast om minder afwas te hebben. 😄
Het boek is echt een aanrader. Een voorproefje kan je alvast terugvinden op de website van de Guardian.
In het boek wordt het stoofpotje afgewerkt met korianderpesto. Ik gebruik voor de afwerking vaak geen koriander pesto omdat niet iedereen koriander lust. Better safe than sorry.
Je kan deze echter ook perfect vervangen door gewone pesto van basilicum of rucola.
Serveer er een frisse salade bij en wat brood om de saus op te deppen.
Dit gerechtje is ideaal om nu in de zomer te maken. De tomaten zijn nog volop in seizoen en heerlijk van smaak. Als het kan raad ik aan om een mix van gekleurde kerstomaatjes te gebruiken.
Ik nam voor dit gerecht gamba’s uit de vriezer. Ik heb ze standaard in huis en gebruik ze voor gamba’s pil pil, in paella, pasta, risotto, BBQ, … Je kan echter eventueel ook scampi’s nemen.

Garnalen in een pittige tomatensaus
Materiaal
- hapjespan
- keukenmachine
Wat heb je nodig?
- 250 g kerstomaatjes
- 600 g gepelde rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd
- 60 ml olijfolie
- 1 ui, fijngesneden (180g)
- 4 teentjes knoflook, gehakt
- 15 g verse gemberwortel, geraspt
- 2 tl tomatenpuree
- 1 groene chilipeper, fijngehakt
- 2 tl korianderzaad, gekneusd in een vijzel
- 1 tl komijnzaad
- 8 kardemompeulen, licht gekneusd in een vijzel, zaadjes eruit gehaald
- 500 g tomaten, grofgehakt
- peper en zout
- 300 ml water
Korianderpesto
- 30 g koriander
- 1 groene chilipeper
- 50 g pijnboompitten
- 1,5 tl citroenzesde
- 80 ml olijfolie
Wat moet je doen?
- Verwarm een beetje olie in een hapjespan en bak de gamba's snel rondom rond mooi goudbruin. Haal ze uit de pan en zet ze apart.600 g gepelde rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd
- Verwarm opnieuw 1 tl olie in de hapjes pan en voeg de kerstomaatjes toe. Bak ze ongeveer 5 minuten tot te een klein beetje geblakerd zijn en zet ze ook apart.250 g kerstomaatjes
- Doe opnieuw 2 el olie in de pan en voeg de uit toe. Bak de ui tot hij gaar is en licht gekleurd. Dit duurt ongeveer 8 minuten.1 ui, fijngesneden (180g)
- Voeg de gember, knoflook, chilipeper, koriander, komijn, kardemomzaadjes, tomatenpuree toe en bak alles 2 minuten.4 teentjes knoflook, gehakt, 15 g verse gemberwortel, geraspt, 2 tl tomatenpuree, 1 groene chilipeper, fijngehakt, 2 tl korianderzaad, gekneusd in een vijzel, 1 tl komijnzaad, 8 kardemompeulen, licht gekneusd in een vijzel, zaadjes eruit gehaald
- Doe nu de gehakte tomaten in de pan samen met het water, 1,5 tl zout en een draai van de pepermolen.500 g tomaten, grofgehakt
- Breng alles aan de kook en laat op middelhoog vuur 25 minuten pruttelen tot de tomaat uiteenvalt en de saus gebonden is.
- Voeg nu de kerstomaatjes en gamba's toe aan de saus en warm alles nog even samen goed door.250 g kerstomaatjes, 600 g gepelde rauwe garnalen, darmkanaal verwijderd
- Verdeel de pesto over de pan en/of serveer apart samen met een partje citroen
Korianderpesto (zonder kaas)
- Doe de koriander, chilipeper en pijnboompitten in een keukenmachine en mix tot de pijnboompitten grof gemalen zijn.
- Doe alles in een schaaltje en meng met de olie, citroenzeste, 1/2 tl zout en breng op smaak met peper.