Toast met ansjovis

Toast met ansjovis of Tostada con Anchoa

Toast met ansjovis mag dan wel op het eerste gezicht eenvoudig lijken, laat je niet misleiden. Het is een ware smaakexplosie!

Een heerlijk en eenvoudig voorafje met maar enkele ingrediënten. Bovendien zijn er ontelbare mogelijkheden om te variëren, waardoor het nooit eentonig wordt en iedere keer weer een nieuwe culinaire ontdekking is.

toast met ansjovis

In Spanje is ansjovis niet weg te denken uit de keuken. Gefrituurd, gegrild, opgelegd in azijn, in zout, op olie, …

En terecht. Ansjovis bevat veel eiwitten, vitaminen, omega3-vetzuren, … allemaal redenen om dit kleine smaakbommetje op tafel te zetten.

Er is echter ook een maar. De ansjovis uit blik bevat namelijk ook veel natrium en dit is dan weer niet zo gezond. Natrium verhoogt namelijk de bloeddruk. Met mate gebruiken dus.

Anchoa, boquerón of bocarte

De beste ansjovis in Spanje zou uit Cantabrië komen in het noorden van het land. Het seizoen van verse ansjovis loopt van april tem juni.

In het Zuiden, meer bepaald in de regio van Malaga wordt er echter ook op ansjovis gevist. De inwoners van Malaga worden zelfs “boquerones” genoemd.

Is er een verschil tussen anchoa, boquerón of bocarte?

Nee, het gaat allemaal over één en hetzelfde visje. Boquerón is de naam die bijna in heel Spanje wordt gebruikt. In Cantabrië zeggen ze echter bocarte. Met boquerón wordt er voornamelijk de gefrituurde vis, de vis in azijn, gevuld, enz. aangeduid.

Anchoa daarentegen wordt specifiek gebruikt als het gaat om de gezouten of gepekelde versie in olie opgelegd.

tostada con boquerones

Tostada con anchoa of toast met ansjovis

Op dit eenvoudige basisrecept zijn er verschillende variaties mogelijk.

  • Gebruik ipv tomaten eens gegrilde rode paprika
  • Voeg als extra nog een beetje avocado toe
  • Ook lekker met een schijfje mozzarella
  • Laat het brood weg, maar kies voor schijfjes tomaat en beleg deze met de ansjovis

Uiteraard zijn er nog veel andere lekker recepten met ansjovis.

Heel bekend zijn bijvoorbeeld

Smakelijk

toast met ansjovis

Toast met ansjovis

No ratings yet
Gang Hapjes
Keuken Spaans
4
100 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 4 sneetjes brood (of ciabatta of stokbrood)
  • 1 blikje ansjovis
  • 2 tomaten

Wat moet je doen?
 

Het brood

  • Snij de gewenste sneetjes brood af en smeer ze in met een beetje olijfolie. Gril de sneetjes brood in de oven tot ze goudbruin zijn.

De tomaten

  • Rasp de tomaten en laat de pulp eventjes uitlekken.
  • Breng op smaak met een beetje peper en oregano. (zout is in principe niet nodig want de ansjovis komt erop)

Samenstelling

  • Begin met een laagje tomatenpulp op het brood , gevolgd door de ansjovis.
  • Werk af met een beetje peterselie.

Voedingswaarde

Calories: 100kcal | Carbohydrates: 15g | Protein: 6g | Fat: 2g | Saturated Fat: 0.4g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 0.3g | Trans Fat: 0.01g | Cholesterol: 8mg | Sodium: 148mg | Potassium: 166mg | Fiber: 1g | Sugar: 2g | Vitamin A: 266IU | Vitamin C: 4mg | Calcium: 58mg | Iron: 2mg
Trefwoord ansjovis
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.