Gevulde vijgen, hartig en zoet
We kunnen opnieuw genieten van de brevas. Dit zijn vijgen die zich ontwikkelen op de scheutgroei van het vorige jaar. Daarom zijn ze ook vroeger rijp al zouden we om helemaal correct te zijn moeten zeggen veel later.

Brevas zijn groter dan vijgen en minder zoet. Je kan voor dit gerecht uiteraard ook perfect vijgen gebruiken. Vijgen zijn eigenlijk heel het jaar door te verkrijgen maar het seizoen is het beste van augustus tem oktober.


Van verse vijgen en brevas kan je de schil perfect mee opeten. De schil bevat trouwens extra vezels en dat is… extra gezond. Naast vezels zijn vijgen ook een goede bron van oa mineralen en vitaminen.
Vijgen hebben een delicate smaak. Serveer ze daarom met maar een paar extra ingrediënten zodat de smaak van de vijg wordt versterkt maar niet wordt verdrongen.

De combinatie van de zoete touch van de vijg past bijvoorbeeld perfect bij het zoute van de ham en de kaas.
In plaats van warme gevulde vijgen kan je ook kiezen om een koude variatie hiervan te maken. Kijk dus zeker ook eens naar deze vijgensalade.
Of wat dacht je om eens vijgen op een pizza te leggen?

Gevulde vijgen of brevas
Materiaal
- ovenschaal
Wat heb je nodig?
- 6 Breva's of vijgen Breva's zijn groter en kan je kiezen om er 2 serveren en geen 3
- 6 sneetjes Serranoham of gelijkaardig
- Geitenkaas, blauwe kaas, …
- Beetje gemende salade naar keuze
- Balsamico siroop of honing
Wat moet je doen?
- Snij de vijgen of breva's in 4 maar snij ze niet helemaal door.
- Vul in het midden op met de kaas naar keuze en wikkel er een sneetje ham rond.
- Zet de vijgen in een gepaste ovenschaal en zet ze 10 minuten in een oven van 200 °C tot de kaas licht gesmolten is.
- Werk af met een beetje honing of balsamico siroop.
- Serveer met een frisse salade naar keuze.