Dutch oven, knives and tools

Knives and tools

Naast goede ingrediënten valt of staat een gerecht vaak met de keuze aan goed keukenmateriaal. De juiste pan, pot, mes, … uitkiezen is vaak cruciaal om tot een goed eindresultaat te komen. Nu had ik al een uitgebreid assortiment van potten en pannen in verschillende uitvoeringen en maten, alleen een echte gietijzeren pan of Dutch oven pan ontbrak nog.

Gietijzer is namelijk enorm veelzijdig: je kan naargelang de uitvoering de potten en pannen gebruiken op een open vuur, fornuis, oven, (gas) BBQ…

Bovendien kan je er ook een enorm uitgebreid gamma aan gerechten mee maken omdat je gietijzer kan gebruiken om te stoven, braden, bakken, frituren…

Denk dus aan een perfect gebakken stukje vlees, pan pizza, stoofpotjes, curry’s, brood, …
Maw het mag eigenlijk niet ontbreken in de keuken van een foodie.

Toen Knivesandtools contact opnam en vroeg of ik interesse had om hun Dutch oven pan uit te testen was de keuze dus snel gemaakt.

Ik koos zelf voor de zesdelige set van Camp Chef. Een volledig basis assortiment waar je alle kanten mee uit kan. Een prima starters set om mee aan de slag te gaan en de verschillende mogelijkheden uit te testen.

De set

De set die ik uitkoos bestaat uit:

  • Een Dutch Oven (zonder pootjes) met een inhoud van 3,8 liter
  • Een koekenpan met diameter van 25 cm
  • Een deksel dat op de koekenpan en Dutch Oven past
  • Een diepe koekenpan met een diameter van 30 cm
  • Een koekenpan van 30 cm dat ook dient als deksel.
  • Een onderzetter

Een voordeel aan Camp Chef is dat je ineens aan de slag kan gaan. Alleen even afspoelen met water en ready to go. Je hoeft het gietijzer dus niet eerst nog eens in te branden. Als beginneling dus zeker een pluspunt. Je wil namelijk uiteraard zo snel mogelijk aan het werk.

Investeren in goed keukenmateriaal is soms een delicate kwestie. Vaak is er direct een hele hap uit je budget. Gietijzer is echter de investering waard en zeker deze set is prijs/kwaliteit een topper. Met onderstaande tips and tricks gaan je potten zeker lang zo niet levenslang mee.

tips and tricks

Om lang te kunnen genieten van je keukenmateriaal dien je er uiteraard ook zorg voor te dragen. Daarom hier enkele aandachtspunten:

DO en DONT’ s

  • Gebruik je Dutch oven pan vaak! Hoe vaker je gietijzer namelijk gebruikt, hoe beter 🙂 .
    Als dat geen pluspunt is weet ik het ook niet.
  • Vermijd in het begin wel “zure” ingrediënten zoals bijvoorbeeld tomaat, tomatenpuree, azijn, wijn …deze tasten de anti-aanbak laag aan en we willen uiteraard net dat deze patina wordt opgebouwd. Maw gebruik je nieuwe pot of pan dus frequent en dan kan je al na een paar weken met een gerust hart bijvoorbeeld een shakshuka maken.
  • Onderhoud de potten en pannen correct: gebruik geen zeep , maar enkel warm water
  • Laat de potten of pannen eerst volledig afkoelen alvorens af te wassen
  • Breng regelmatig opnieuw een coating aan dmv plantaardige olie of een spray die je kan kopen.
  • Kook er geen water in. Helaas , maar dat is echt geen goede zaak voor je gietijzeren pot of pan. Daarvoor zal je toch een andere pot moeten kiezen

Conclusie

Vanaf nu gaan we zeker onze set Dutch oven pan vaak gebruiken. Het hele grote voordeel is dat je ze perfect geschikt zijn voor op het fornuis, oven, BBQ , … en je er dus ook heel veel gerechten in kan klaar maken mits je in het begin een beetje oplet.

Wat dacht je bijvoorbeeld van een heerlijke Kip Korma?
Hou dus zeker regelmatig mijn blog in de gaten voor extra inspiratie.

Extra informatie

Knivesandtools heeft zoals de naam al doet vermoeden een heel uitgebreid gamma en ruime keuze aan producten.

Voor België en Spanje is de verzendingskosten gratis voor een bestelling boven 75 euro. In NL is dit 50 euro.

Mijn pakketje kwam een beetje later aan dan voorzien. Ik werd echter goed verder geholpen door KnivesandTools om dit mee op te volgen en op te lossen. Prima service dus.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.