de croutons
Tip: Maak een klassieke kippenbouillon en gebruik het gegaarde kippenvlees voor de Caesarsalade. De gezeefde bouillon vries je in en gebruik je later voor de bereiding van talloze soepen, sauzen of stoofschotels.
de dressing
De Caesardressing is een variatie op de klassieke mayonaise. Breek de eieren en doe enkel de dooiers in een hoge mengbeker. Het eiwit gebruiken we niet. Pel de look en snij de teentjes in kleine stukjes. Voeg ze toe aan het eigeel in de mengbeker. Knijp de limoen (of citroen) uit in de beker en voeg er de mosterd aan toe.Plaats de staafmixer in de pot en schenk al mixend de arachideolie toe, tot je een stevige mayonaise krijgt.Schenk yoghurt bij de mayonaise en mix alles tot een romige dressing.
Voeg de zoute ansjovis toe, een voorzichtig snuifje cayennepeper en enkele druppels worcestershiresauce (Engelse saus). Mix alle ingrediënten in de dressing. Proef en voeg naar smaak nog wat extra ansjovis of kruiding toe.
Zet de Caesardressing even koel.
de sla
Scheur de bladeren van de Romeinse sla in grove stukken en was ze in veel koud water. Laat de sla goed uitlekken.
de croutons
Snij met het broodmes enkele dikke sneden van het toastbrood van ongeveer 2 cm dik. Verwijder de korst en snij het brood in dobbelstenen.
Verhit een klontje boter en een scheutje olijfolie in een pan. Zodra het braadvet heet is, bak je hierin de dobbelsteentjes brood tot goudbruine knapperige croutons. Blijf bij de pan, want het gaat snel!
Leg een vel keukenpapier in een diep bord, en laat de warme croutons hierop uitlekken.
afwerking
Vul een grote slakom met de gescheurde blaadjes Romeinse sla.
Schik hierop de stukjes kip en de croutons.
Schenk er enkele flinke lepels Caesardressing over en werk de sla af met schilfers van het blokje Parmezaase kaas.
Tip: Voor de liefhebbers: je kan ook blokjes krokant gebakken spek toevoegen aan deze sla.
Altijd lekker, maak ik ook regelmatig eens klaar. Vooral de dressing vind ik heerlijk!