Zoete aardappelen in tomaten-citroensaus

Ik geef het grif toe: ik ben fan van Yotam Ottolenghi en Sami Tamimi. Toen ik dit gerechtje van zoete aardappelen in tomaten-citroensaus in foodies zag moest ik het gewoon maken.

Sowieso eet ik graag zoete aardappelen en zijn ze ook zeer gemakkelijk te vinden in Spanje. Je kan ze zelfs al gepoft in de winkel kopen. Het is van oorsprong een Zuid-Amerikaanse knol, dus de link met Spanje is natuurlijk niet ver te zoeken.

Zoete aardappelen heb je in alle vormen en maten, ruw langs de buitenkant, maar zoet, zacht en zonnig langs de binnenzijde.

Met zoete aardappelen kan je alle richtingen mee uit: je kan ze roosteren, pureren, poffen. Dit maakt ze geschikt voor allerlei gerechten. Van garnituur tot soep. Bovendien zijn ze bijna heel het jaar door verkrijgbaar.

Ik heb het recept wel een beetje aangepast: zo gebruik ik citroenen ipv limoenen. De reden daarvoor is eenvoudig: de citroenen kan ik hier gewoon plukken, dus waarom niet? Het smaakt volgens mij daarom niet minder. Ook maak ik er geen extra chili-look saus bij omdat het voor ons pittig genoeg is.

Deze zoete aardappelen in tomaten-citroensaus zijn heerlijk als bijgerecht bij vis of kip, maar kan ook als vegetarische maaltijd: nog een beetje feta erbij en serveren met rijst of couscous.

Nog meer zin in zoete aardappelen?

  1. chili con carne
Smakelijk
zoete aardappelen in tomaten citroensaus

Zoete aardappelen in tomaten citroensaus

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 4

Materiaal

  • Oven
  • Bakpapier
  • Aluminiumfolie
  • Grote hapjespan

Wat heb je nodig?
  

Zoete aardappelen

  • 2 el olijfolie
  • 1 kg zoete aardappelen in schijven van 2,5 cm
  • 1,5 el ahornsiroop of gebruik honing
  • 1/2 tl kardemompoeder
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • zout en peper

Voor de saus

  • olijfolie
  • 2 à 3 teentjes knoflook, fijngehakt
  • 1 kleine rode chilipepers, zaadjes eruit (of 2 als je van pittig houdt)
  • 2 sjalotten
  • 1 blik tomatenstukjes (als je een blik hele tomaten hebt, pureer deze dan eerst eventjes)
  • 1 el tomatenpuree
  • 1,5 tl fijne suiker
  • 1,5 tl kardemompoeder
  • 2 limoenen of citroenen

Wat moet je doen?
 

De aardappelen

  • Verwarm de oven voor op 240°C
  • Meng in een grote kom de aardappelschijven met de olijfolie, siroop, kardemom, komijn en 1/4 tl zout en een beetje peper.
  • Spreid de plakken uit over een bakplaat bedekt met bakpapier. Dek de aardappelen goed of met aluminiumfolie en bak ze 25 minuten. Haal de folie eraf en bak nog ongeveer 10 à 12 minuten onafgedekt tot de onderkant mooi bruin is.

De saus

  • Verhit 2 eetlepels olie in een grote pan met deksel en bak hierin de chilipeper en look zachtjes aan. Doe de sjalotten erbij en bak ze tot ze doorzichtig zijn.
  • Voeg het blik tomatenstukjes toe met de tomatenpuree, suiker, kardemom, komijn, citroenrasp en 1 tl zout. Laat rustig 5 minuten zachtjes al roerend koken.
  • Voeg er 250 ml water aan toe en laat opnieuw 5 minuutjes zachtjes verder koken.
  • Doe nu de zoete-aardappelen erbij met de bruine zijde naar boven. Zet het deksel op de pan en laat op een laag vuurtje nog 10 minuten sudderen.
  • Werk af met een beetje koriander of feta.
Trefwoord citroen, zoete aardappelen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.