
Volgende week is het Valentijn. Het moment om jezelf en je geliefden eens te verwennen. Chocolade en Valentijn, dat is bijna synoniem. Nu kan je een doos pralines gaan kopen. (Steun de lokale chocolatier in dat geval) . Maar waarom eens niet zelf iets bakken. Deze heerlijk smeuïge chocoladetaart bijvoorbeeld. Even eenvoudig als een gewone cake! Maar met groots effect.

Deze chocoladetaart ziet er namelijk niet alleen geweldig uit, ze smaakt ook fantastisch en is helemaal niet zo moeilijk te maken. Dus verwarm je oven, neem je bakvorm en laten we hier gewoon aan beginnen. Ook al ben je geen geoefend bakker, deze taart zal niet mislukken.
Er zijn misschien enkele ongewone ingrediënten zoals karnemelk, baksoda, azijn, … maar geen paniek! Alles komt goed! Gebruik wel goede donkere chocolade (geen melkchocolade). 70% is ideaal. Dat zal de taart een intensere chocoladesmaak geven. Maar het kan ook met chocolade van een iets minder cacaogehalte. (voorbeeld van Callebaut of zoals ik in Spanje van Nestle, en cacao (geen nesquik),…
De taart bestaat uit 3 apart gebakken stukken. Heb je maar 1 taartvorm, dan bak je ze gewoon apart. Versier de taart naar believen en serveer eventueel met nog wat aardbeien en slagroom.
Toch geen zin in chocolade? Probeer dan zeker eens deze frisse en lichte Yoghurt pannacotta met aardbeien.
Hieronder heb ik nog enkele heerlijke lekkernijen met chocolade. Want dat smaakt altijd!
Heerlijke chocoladedesserts
Dit recept komt uit het boek “Fantastische taarten” van Annie Bell, 2005, ISBN 978 90 556 433 6

Chocoladetaart
Materiaal
- taartvorm of springvorm 20 cm
Wat heb je nodig?
Chocoladeroom
- 100 g chocolade 70% in stukjes
- 2 dl zure room
Taart
- 120 g boter
- 300 g fijne rietsuiker
- 2 grote eieren ong. 140 g
- 270 g patisseriebloem
- 230 g karnemelk
- 1 tl zout
- 1 tl vanilleextract
- 50 g cacao
- 1 el witte wijnazijn
- 1 tl baksoda
Wat moet je doen?
De chocoladeroom
- Smelt de chocolade au bain marie en klop de zure room erdoor. Zet dan afgedekt 2 uur in de koelkast.
De taart
- Verwarm de oven voor op 170°C hetelucht of 190° boven /onderwarmte
- Vet 2 of 3 (als je dat hebt, anders 1 per 1) taartvormen of springvormen met boter en bekleed de bodem met bakpapier.
- Klop in een kom met de mixer of met de foodprocessor de boter met de suiker licht en luchtig.
- Voeg de eieren 1 voor 1 toe. Schraap de rand van de kom tussendoor schoon.
- Doe vervolgens de bloem erbij in 3 delen, afwisselend met de karnemelk. Begin en eindig met de bloem.
- Voeg ook het zout, vanille-extract en cacao toe. Klop deze ook door het beslag.
- Meng de azijn en baksoda en doe dit er ook bij. Klop nogmaals goed door.
- Verdeel het beslag over 3 vormen of bak 1 per 1. (+/-370 g beslag per keer)
- Bak 20 à 25 minuten. Laat even afkoelen en stort dan de cake op een rooster. Trek het papier eraf en laat verder afkoelen.
Afwerking
- Strijk de helft van de chocoladeroom op de 1 ste bodem en zet er de 2de bodem op.
- Bestrijk de 2de bodem met de overige helft en plaats er de 3de bodem op.
- Smelt voor voor het glazuur de chocolade en boter au bain marie en strijk het glazuur met een palletmes over de bovenkant en zijkant van de taart. Decoreer de taart naar keuze verder af.
- Laat de taart een uurtje opstijven in de ijskast alvorens te serveren.