Ik moet toegeven dat er hier weinig “Chinees” op tafel komt. Maar met het Chinese Nieuwjaar maken we uiteraard graag een uitzondering met dit Chinees varkensstoofpotje.

Als ik Aziatisch kook zal het eerder Thais of Vietnamees zijn dan “Chinees”. Eerder stoofpotjes dus met kokosmelk of curry, … een beetje de “lichtere” versie. Al is het langzaam gegaard buikspek ook wel lekker.
Zelf heb ik 2 kookboeken in mijn kast staan van Truyng Ti Quyên waaronder “Uit liefde voor Vietnam”. Aangezien ik wellicht nooit naar Vietnam zal gaan, is dat een klein reisje vanuit mijn keuken.
Maar vandaag is het dus Chinees Nieuwjaar en start het jaar van de Os. In Antwerpen, mijn geboorteplaats, bestaat er een Chinese wijk waar je al de typische ingrediënten kan gaan kopen. Jaarlijks is er daar ook het Nieuwjaarsfestival met oa de leeuwendans. Dat festival is uiteraard dit jaar afgelast.
Hier in de buurt hebben we gelukkig ook een “Minimarket Eurosasiatico” om de nodige benodigdheden in te slaan zodoende kunnen we af en toe toch nog iets Aziatisch klaarmaken. (helaas nu met de lockdown onbereikbaar).
Dit “Chinees” varkensstoofpotje is een beetje zoet, pittig en kruidig. Lekker met gewoon wat gekookte rijst of nasi. Je kan hiervoor trouwens ook kip voor gebruiken (bouten) of rundsstoofvlees. De bereidingstijd zal dan wellicht iets langer duren, maar het zal even lekker worden.
Jammer genoeg had ik voor de afwerking geen lente-uitjes meer, want die zouden er heerlijk bij smaken.
Andere ideetjes

Chinees varkensstoofpotje
Wat heb je nodig?
- 600 g varkensstoofvlees (schouder in blokjes)
- 1 teentje knoflook, geperst
- 1 ui, gesnipperd
- 1 prei, in stukjes
- 1 groene paprika in blokjes
- 1 aubergine in blokjes
- 1 rode chilipeper in kleine stukjes
- 30 g geraspte verse gember
- 1 el tomatenpuree
- 2 tl Chinees vijf kruiden poeder
- 3 tl vissaus
- 250 ml rundsbouillon
- 25 ml sojasaus
- maïzena
- arachideolie of andere plantaardige olie
- 100 g champignons in blokjes
Afwerking
- een beetje lenteui en/of koriander
Wat moet je doen?
- Verwarm een beetje olie in een grote pot en braad het varkensvlees aan tot het goudbruin ziet. Doe dit in porties, want het vlees moet bakken en niet "koken".
- Haal het varkensvlees uit de pot en zet even opzij.
- Doe opnieuw een beetje olie in de pot en voeg de ui, prei, groene paprika, knoflook, aubergine, gember en chilipeper toe. Stoof alles enkele minuten aan.
- Voeg de tomatenpuree toe en laat even mee stoven. Voeg dan ook het Chinees 5 kruidenpoeder toe gevolgd door een beetje maïzena. Laat even mee bakken.
- Doe ook het varkensvlees terug bij in de pot.
- Voeg de bouillon toe gevolgd door de soyasaus en vissaus.
- Laat alles op een zacht vuurtje 1,5 uur sudderen tot het vlees zacht is.
- Voeg na 1,5 uur de champignon blokjes toe en laat nog 15 minuutjes mee stoven.
- Werk af met de lentui en / of koriander en serveer er gekookte rijst bij.