Buikspek met noedels: slowcooking

Je ziet het tegenwoordig overal voorbij komen: buikspek. Is dat iets speciaal? Nee, want we kennen allemaal van de spekblokjes, speklapjes, … . Wat we echter nooit gedaan hebben is het in zijn geheel garen. En ja, dat geeft er toch een hele andere dimensie aan.

Er zijn verschillende werkwijze mogelijk, maar ik heb me gebaseerd op een recept van Johan Segers dat ik via Njam.TV terugvond. Een topchef die bovendien alles nog eens alles mooi en duidelijk kan uitleggen.

Voor dit recept heb je buikspek nodig zonder zwoerd. Begin er ook tijdig aan, want het spek moet eerst 24 uur worden gemarineerd, en staat nadien 5 uur in de oven. Slowcooking dus.

buikspek

Dat het tijd vraagt wil niet zeggen dat het moeilijk is. Een groot voordeel bij slowcooking. De tijd en de oven doen het werk voor je. En om het mezelf nog gemakkelijker te maken, gebruik ik een pakje wokgroenten. Zo heb je ook geen overschotjes van allerlei groenten, en heb je toch een lekkere mix. Wat tarwenoedels erbij en een eenvoudige sambal voor wat pit, en klaar is kees.

Smakelijk

Buikspek met noedels

Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Trefwoord buikspek
Aantal 4
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 2 kg buikspek (geheel) zonder zwoerd
  • 3 el honing
  • 1 klontje boter
  • 1 zakje gemengde wokgroenten
  • 125 g eiernoedels, tarwelnoedels, rijstnoedels…
  • sambal naar smaak

Kruidenmengsel:

  • 1 el foliepoeder (kan je eventueel weglaten)
  • 1 el gemalen peper
  • 1 el vijfkruidenpoeder
  • 4 teentjes teentjes look fijngesnipperd
  • 4 takjes tijm fijngesnipperd
  • 4 laurierblaadjes
  • 4 kruidnagels
  • 4 jeneverbessen
  • 2 el zout
  • 1 el suiker

Wat moet je doen?

Voor het spek:

  • Snijd het spek met een scherp mes langs de vetkant in ruitjes in. Wrijf het kruidenmengsel daarna aan beide kanten van het spek en druk het goed aan. Leg het stuk spek op een groot bord of een plaat en dek het af met plasticfolie. Laat het spek 24 uur rusten in de koelkast. 
    Spoel het lichtjes af.
  • Verwarm de oven voor op 75 °C.
  • Verhit een beetje boter in een pan en laat het spek daarin aan beide kanten mooi bruin kleuren. (Let op dat het niet verbrandt)
    Leg het vervolgens in een ovenschaal met de vetkant naar boven. 
    Doe de honing erover en dek af met aluminiumfolie.  Zet het in de oven en laat het  5 uur garen. De tijd is afhankelijk van de grootte van het stuk vlees. 
  • Als het vlees gaar is, verhoog de oventemperatuur dan tot 180 °C. Overgiet het vlees met de honing uit de pan en laat lichtjes karamelliseren.

Wolgroenten met noedels

  • Kook de noedels volgens de aanwijzing op de verpakking. 
  • Doe intussen een beetje arachideolie in een wokpan en doe de groentjes erin. Schep ze om tot ze gaar zijn.
  • Voeg de uitgelekte noedels bij de groenten en kruid naar smaak met bijvoorbeeld sambal.

Opmerking

Ik gebruik een zakje wokgroenten: zo heb je nooit overschot van alle groentjes die je nodig zou hebben en heb je toch een lekkere mix. 
Voor de noedels heb ik deze keer de tarwenoedels van oxfam wereldwinkels gebruikt.

2 reacties Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.