Groene papaya salade: fris, zuur en pittig.

Salade met een bite : Som tam of groene papaya salade

Ik had net iets over de groene papaya gelezen en vond deze groente toevallig ook diezelfde week in het rek van de lokale Aziatische winkel. Ik had echt geen idee wat ik ervan mocht verwachten.

Zoals je wellicht al vermoedde is dit de onrijpe vrucht en wordt deze als groente gegeten. De papaya wordt hiervoor in fijne julienne gesneden.

Dit is een lekkere frisse salade die je perfect als bijgerecht kan serveren. Bijvoorbeeld bij hetlangzaam geroosterde buikspek.

groene papaya

Verder heb je weinig bijzondere ingrediënten nodig: de vissaus misschien uitgezonderd. Wortelen, sperzieboontjes, kerstomaatjes,…

En nu snel naar de lokale Aziatische winkel… Een beetje reizen naar verre landen vanuit je keuken. Heerlijk toch?

Toch nog niet zeker van je stuk, dan kan je aan de slag bij de workshop van Kim’s Kitchen.

Smakelijk

Groene papaya salade

Een heerlijke frisse salade, ideaal als bijgerecht. 
Maaltijd Bijgerecht
Keuken Aziatisch
Aantal 4
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 1 groene papaya +/- 400 g
  • 12 kerstomaatjes gehalveerd, gebruik voor extra kleur een mix van geel, oranje en rood
  • 80-100 g sperziebonen gekookt en in stukjes
  • 50 g gepelde en ontvliesde pindanoten
  • 4 wortelen geraspt
  • 4 lente uitjes (in ringetjes)

Dressing

  • 2 teentjes knoflook
  • 4 el vissaus
  • 4 el limoensap
  • 2 el rietsuiker, palmsuiker, …
  • 1 chillipepertje

Afwerking

  • verse koriander
  • voor extra pit: chilipeper in fijne ringetjes

Wat moet je doen?

  • Snij de groene papaya in de lengte in de helft. Verwijder de witte zaadjes en schil de papaya met een dunschiller.
  • Snij of rasp het vruchtvlees in fijne sliertjes. (julienne) en doe in een grote kom. ( het vruchtvlees dat rond de pitjes zat laat je zitten)
  • Rooster de pindanootjes in een droge pan.
  • Voeg de tomaatjes, lente uitjes, worteljulienne en de sperziebonen bij de papaja.

Dressing

  • Stamp de knoflook en chilipeper tot puree.
  • Roer de vissaus, limoensap en suiker in een kommetje tot de suiker is opgelost. Schenk dit bij de knoflook/chili puree. 

Afwerking

  • Meng een beetje dressing onder de salade, werk af met de gegrilde nootjes en korianderblaadjes. 
  • Zet nog een kommetje met de overschot van de dressing erbij. 

Opmerking

Bij de dressing kunnen er ook nog gedroogde garnalen worden toegevoegd:
Strooi hiervoor de gedroogde garnalen in een kommetje en week ze 15-20 minuten in water. Knijp ze uit en  en dep ze droog. Stamp ze mee met de knoflook en chili tot een pasta. 
Je kan ook Thaise basilicum gebruiken voor de afwerking. 

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.