Gestoomde broodjes: Pork buns

Gestoomde broodjes of buns stonden al heel lang op mijn ‘nog eens te maken lijstje’ . Deze kan ik dus nu eindelijk afvinken.

gestoomde broodjes
Buns zijn zeer zachte lichte broodjes die niet worden gebakken maar gestoomd. Je moet dus wel een grote stoommand hebben, maar die kan je tegenwoordig overal wel kopen.

Zelf heb ik de broodjes gemaakt met bapaobloem die ik bij mijn lokale Aziatische supermarkt heb gekocht. Deze bloem bevat minder gluten, is fijner gemalen en is gebleekt. De broodjes zien er dan witter uit.  Maar het kan evengoed met gewone bloem.

Je kan deze gestoomde broodjes  op verschillende manieren vullen:  met pulled pork, kip, gegrilde varkensbuik of spek, … met daarbij een garnituur van komkommer, lenteui, erwtenscheuten, en een lekker pittig sausje! Leuk als je gasten hebt om ze de broodjes zelf naar keuze te laten vullen. Ze staan zeker vanaf nu regelmatig op het menu!

Gestoomde broodjes: pork buns

Heerlijk zacht gestoomde broodjes met gegrild varkensvlees
Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Aziatisch
Keyword gestoomde broodjes
Aantal 4 personen

Wat heb je nodig?

  • 375 - 415 gram (bapao) bloem
  • 2 tl gedroogde gist
  • 3 el arachideolie
  • 2,5 el witte suiker
  • 3 el melkpoeder
  • 1,5 tl bakpoeder
  • 500 g varkensfilet
  • 80 ml hoisinsaus
  • 2 el bruine suiker
  • 1,5 el sojasaus
  • 1 el honing
  • 1 el rijstazijn
  • 2 cm gemberwortel geschild en geraspt

Wat moet je doen?

  • Voor de broodjes
    Doe de gist met 250 ml lauwwarm water in een kom en laat 2 minuutjes rusten.
    Doe intussen de rest van de ingrediënten toe: olie, suiker, melkpoeder, bakpoeder en bloem en de keukenmachine.
    Giet dan het gistmengsel erbij tot je een glad deeg krijgt. 
    Kneed het goed door op een licht met bloem bestoven werkblad.
  • Leg het deeg in een licht ingeoliede kom en laat 1,5 uur rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Knip 14 stukjes bakpapier van ongeveer 10x10 cm.
  • Neem het deeg uit de kom en verdeel het in 14 gelijke stukjes. Bol op in balletjes.
    Rol de bolletjes dun uit tot een ovaal van 10 cm en strijk op de helft hiervan een beetje olie. Klop dicht en leg de broodjes op het stukje bakpapier.
  • Laat nog 30 minuutjes rusten.
  • Vul een grote pot waarop het stoommandje past voor 1/3 met water en breng aan de kook. Leg 3 tot 4 broodjes in het stoommandje en stoom ze afgedekt 12 minuten.
  • Vul de broodjes met het gegrilde varkensvlees, komkommer, lenteui... 
  • Voor het vlees
    Marineer het vlees een dagje vooraf zodat alle smaken goed zijn opgenomen.
    Doe hiervoor de hoisbinsaus, bruine suiker, sojasaus, honing, rijstazijn en gember samen met het vlees in een afsluitbare zak en leg dit een nachtje in de koelkast.
    Verwarm de oven op 225°C.  Vul een braadslee met een laagje water en leg er een rooster op. 
    Neem het vlees uit de marinade en leg het op het rooster. Braad het 15 minuten, verlaag de oven naar 180° en bestrijk het vlees met de rest van de marinade. Braad nog eens 10 à 15 minuten of tot het vlees gaar is. Laat het 10 minuten rusten en snij het dan in plakjes.

Notes

Bapaobloem is fijner gemalen, heeft minder gluten en is gebleekt waardoor de broodjes witter zijn. Te koop in de Aziatische supermarkt

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.