Wie ook fan is van Masterchef Australia heeft het alvast gemerkt: er worden veel “quick pickles” gemaakt. Het zorgt net voor dat “ietsje extra” op het bord. Je kan dit maken van komkommer, radijzen, rode ui, wortelen, paprika of een mix van dit alles. Dit geeft een geweldige kleur en smaak boost. Ideaal bij taco’s, tortilla, hamburgers, salades en Aziatische gerechten . Zeker de moeite om hiervan dus een klein voorraadje in je ijskast te hebben. Laten we gauw aan deze “snel ingemaakte rode ui” beginnen.

Ze noemen het “quick pickle” of “snel pekelen” omdat het dus niet wordt gefermenteerd en je geen weken moet wachten. Het is echt heel eenvoudig en je hebt hiervoor weinig nodig. Bovendien hebt je direct resultaat. Het is populair van de Aziatische keuken tot in Zuid-Amerika. Dus waarom niet bij jou thuis?
- Azijn: meest gebruikte is witte wijnazijn, appelazijn, rijstazijn…
- Water (geen must) maar ofwel op 1/1 of 2/1 verhouding met de azijn
- Suiker
- Zout
- Specerijen zoals peperbolletjes, steranijs (als je iets Aziatisch wil maken bijvoorbeeld)
- Kruiden indien gewenst (laurier, tijm, rozemarijn, …)
- De groenten in kwestie
- Een pot die je kan afsluiten: te koop bij Blokker, Cookinglife, …
Je kan er echt alle kanten mee uit: varieer met de specerijen, kruiden, … naargelang waar je ze voor wil gebruiken.
Zelf heb ik graag de groenten nog hartig, dus verwarm ik ze niet mee. Zo blijven ze hun beet behouden.
Deze snel ingemaakte rode ui is echt een geweldig bijgerecht. Gebruik ingelegde groenten oa bij eens bij deze gestoomde broodjes.

Snel ingemaakte rode ui
Wat heb je nodig?
- 1 rode ui in ringen (of halve ringen)
- 125 ml appelazijn of witte wijnazijn
- 1 teentje look fijngesneden
- 250 ml water
- 1 el suiker
- 1,5 tl zout
- peperbolletjes, tijm,…
Wat moet je doen?
- Doe de uiringen in een weckpot of andere pot die je kan afsluiten.
- Doe het water, de azijn en peperbolletjes in een klein potje samen met de suiker en zout.
- Verwarm het mengsel zodat het zout en suiker kan oplossen.
- Giet het mengsel over de uien en laat afkoelen. Je kan ze nu gebruiken of bewaren voor later in de ijskast.