Pruimencake: een heerlijke smeuïge cake.

Jantje zag de pruimen niet hangen, nu ik wel… En met de warmte, euh hittegolf, ging het snel. De pruimen rijpten heel snel. Dus heel wat pruimenconfituur gemaakt, en uiteraard kon een pruimencake ook niet ontbreken.

Het is een heerlijk frisse cake geworden, die past bij warme temperaturen, maar ook als het wat minder is :-).

pruimencake

Ik moet toegeven, de boom staat bij de buren… Lucky me dat ik er gebruik van kan maken. Heb jij niet zo veel geluk, koop dan heerlijke blauwe of andere pruimen. Deze cake lukt namelijk ook met ander steenfruit.

Als het warm is, wil je ook geen uren staan bakken: dit is echt een heel eenvoudige cake. Hij is lekker smeuïg en door de toevoeging van yoghurt extra fris.

Cake kan je ook het beste altijd een beetje voorzien van een glazuurlaagje: dit oogt niet alleen mooi, maar hierdoor droogt de cake ook minder snel uit. Kijk hiervoor eens bij Bouwhuis of Aveve

Geen zin in pruimencake? Probeer dan eens deze frambozencake.

Smakelijk
pruimencake

Pruimencake

Een heerlijk sappige cake.
4.37 van 19 stemmen
Gang Zoet
Keuken Europees
8
385 kcal
Voor 26cm round

Materiaal

  • Springvorm 26 Cm, rond of vierkant
  • Mixer
  • Bakpapier

Wat heb je nodig?
  

  • 185 g boter, zacht (op kamertemperatuur)
  • 200 g fijne suiker
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
  • 1 vanillestokje of vanillepoeder
  • 125 g yoghurt
  • ong 18 pruimen (gehalveerd, ontpit)
  • extra suiker om te bestrooien
  • abrikozenjam of afdekgelei abrikoos
Voor: 26cm round

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter met de vanille en suiker tot een mooi luchtig geheel.
  • Voeg de eieren er 1 na 1 aan toe, klop steeds goed na iedere toevoeging.
  • Doe er afwisselend de gezeefde bloem en de yoghurt eraan toe.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier en schep het deeg erin.
  • Verspreid het egaal over de vorm en leg de pruimen met de gesneden kant naar boven op het deeg.
  • Bestrooi met een beetje extra suiker
  • Zet in de oven, ongeveer 45 à 50 minuten. (doe de priktest)
  • Haal hem uit de oven en laat hem nog even in de bakvorm zitten.
  • Ontvorm de cake en laat verder afkoelen.
  • Verwarm de abrikozenconfituur of bereid de gelei zoals op de verpakking en glazuur hiermee de cake.
Notities
Door de cake te voorzien van abrikozengelei, krijgt het een mooi glanzend effect en gaat het uitdroging tegen. 

Voedingswaarde

Calories: 385kcal | Carbohydrates: 44g | Protein: 6g | Fat: 21g | Saturated Fat: 12g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 6g | Trans Fat: 1g | Cholesterol: 111mg | Sodium: 185mg | Potassium: 94mg | Fiber: 1g | Sugar: 26g | Vitamin A: 669IU | Vitamin C: 0.1mg | Calcium: 50mg | Iron: 1mg
Trefwoord bakken, pruimen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

7 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Liesbeth schreef:

    Goed recept, al meerdere keren gemaakt. Erg lekker!

    1. donnacaramella schreef:

      Dankjewel voor de deze
      leuke feedback.
      Als er iets onduidelijk is, of niet klopt aarzel dan niet om het mij ook te vragen.
      Alvast smakelijk.

  2. Ria Slob schreef:

    Heerlijk smeuige cake. Kan ik ook appels of andere vruchten voor dit recept gebruiken?

    1. donnacaramella schreef:

      Uiteraard kan je ook andere steenvruchten gebruiken. Ik heb de cake zelf echter nog niet met appels of peren gemaakt, maar het lijkt me ook zeker een lekker alternatief als er geen verse steenvruchten meer zijn.

  3. Nele De Groof schreef:

    Heerlijke pruimencake en heel eenvoudig te maken en ziet er bovendien mooi uit!

  4. Laurian van der Schilden schreef:

    Hij smaakte voortreffelijk alleen mijn pruimen waren naar de bodem gezakt.

    1. donnacaramella schreef:

      dag Laurian, dat is jammer, maar gelukkig was de smaak wel ok. Had je hem in een springvorm gebakken? Want het is een vrij lage cake… en de pruimen zouden toch redelijk bovenaan moeten blijven.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.