Pruimencake: een heerlijke smeuïge cake.

Jantje zag de pruimen niet hangen, nu ik wel… En met de warmte, euh hittegolf, ging het snel. De pruimen rijpten heel snel. Dus heel wat pruimenconfituur gemaakt, en uiteraard kon een pruimencake ook niet ontbreken.

Het is een heerlijk frisse cake geworden, die past bij warme temperaturen, maar ook als het wat minder is :-).

pruimencake

Ik moet toegeven, de boom staat bij de buren… Lucky me dat ik er gebruik van kan maken. Heb jij niet zo veel geluk, koop dan heerlijke blauwe of andere pruimen. Deze cake lukt namelijk ook met ander steenfruit.

Als het warm is, wil je ook geen uren staan bakken: dit is echt een heel eenvoudige cake. Hij is lekker smeuïg en door de toevoeging van yoghurt extra fris.

Cake kan je ook het beste altijd een beetje voorzien van een glazuurlaagje: dit oogt niet alleen mooi, maar hierdoor droogt de cake ook minder snel uit. Kijk hiervoor eens bij Bouwhuis of Aveve

Geen zin in pruimencake? Probeer dan eens deze frambozencake.

Smakelijk

Pruimencake

Een heerlijk sappige cake.
Maaltijd Zoet
Trefwoord bakken, pruimen
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 185 g boter, zacht (op kamertemperatuur)
  • 200 g fijne suiker
  • 3 eieren
  • 200 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
  • 1 vanillestokje of vanillepoeder
  • 125 g yoghurt
  • ong 18 pruimen (gehalveerd, ontpit)
  • extra suiker om te bestrooien
  • abrikozenjam of afdekgelei abrikoos

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180°C.
  • Klop de boter met de vanille en suiker tot een mooi luchtig geheel.
  • Voeg de eieren er 1 na 1 aan toe, klop steeds goed na iedere toevoeging.
  • Doe er afwisselend de gezeefde bloem en de yoghurt eraan toe.
  • Bekleed de springvorm met bakpapier en schep het deeg erin.
  • Verspreid het egaal over de vorm en leg de pruimen met de gesneden kant naar boven op het deeg.
  • Bestrooi met een beetje extra suiker
  • Zet in de oven, ongeveer 45 à 50 minuten. (doe de priktest)
  • Haal hem uit de oven en laat hem nog even in de bakvorm zitten.
  • Ontvorm de cake en laat verder afkoelen.
  • Verwarm de abrikozenconfituur of bereid de gelei zoals op de verpakking en glazuur hiermee de cake.

Opmerking

Door de cake te voorzien van abrikozengelei, krijgt het een mooi glanzend effect en gaat het uitdroging tegen. 

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.