Jantje zag de pruimen niet hangen, nu ik wel… En met de warmte, euh hittegolf, ging het snel. De pruimen rijpten heel snel. Dus heel wat pruimenconfituur gemaakt, en uiteraard kon een pruimencake ook niet ontbreken.
Het is een heerlijk frisse cake geworden, die past bij warme temperaturen, maar ook als het wat minder is :-).

Ik moet toegeven, de boom staat bij de buren… Lucky me dat ik er gebruik van kan maken. Heb jij niet zo veel geluk, koop dan heerlijke blauwe of andere pruimen. Deze cake lukt namelijk ook met ander steenfruit.
Als het warm is, wil je ook geen uren staan bakken: dit is echt een heel eenvoudige cake. Hij is lekker smeuïg en door de toevoeging van yoghurt extra fris.
Cake kan je ook het beste altijd een beetje voorzien van een glazuurlaagje: dit oogt niet alleen mooi, maar hierdoor droogt de cake ook minder snel uit. Kijk hiervoor eens bij Bouwhuis of Aveve
Geen zin in pruimencake? Probeer dan eens deze frambozencake.

Pruimencake
Materiaal
- Springvorm 26 Cm, rond of vierkant
- Mixer
- Bakpapier
Wat heb je nodig?
- 185 g boter, zacht (op kamertemperatuur)
- 200 g fijne suiker
- 3 eieren
- 200 g zelfrijzende bloem (gezeefd)
- 1 vanillestokje of vanillepoeder
- 125 g yoghurt
- ong 18 pruimen (gehalveerd, ontpit)
- extra suiker om te bestrooien
- abrikozenjam of afdekgelei abrikoos
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 180°C.
- Klop de boter met de vanille en suiker tot een mooi luchtig geheel.
- Voeg de eieren er 1 na 1 aan toe, klop steeds goed na iedere toevoeging.
- Doe er afwisselend de gezeefde bloem en de yoghurt eraan toe.
- Bekleed de springvorm met bakpapier en schep het deeg erin.
- Verspreid het egaal over de vorm en leg de pruimen met de gesneden kant naar boven op het deeg.
- Bestrooi met een beetje extra suiker
- Zet in de oven, ongeveer 45 à 50 minuten. (doe de priktest)
- Haal hem uit de oven en laat hem nog even in de bakvorm zitten.
- Ontvorm de cake en laat verder afkoelen.
- Verwarm de abrikozenconfituur of bereid de gelei zoals op de verpakking en glazuur hiermee de cake.
Goed recept, al meerdere keren gemaakt. Erg lekker!
Dankjewel voor de deze
leuke feedback.
Als er iets onduidelijk is, of niet klopt aarzel dan niet om het mij ook te vragen.
Alvast smakelijk.
Heerlijk smeuige cake. Kan ik ook appels of andere vruchten voor dit recept gebruiken?
Uiteraard kan je ook andere steenvruchten gebruiken. Ik heb de cake zelf echter nog niet met appels of peren gemaakt, maar het lijkt me ook zeker een lekker alternatief als er geen verse steenvruchten meer zijn.
Heerlijke pruimencake en heel eenvoudig te maken en ziet er bovendien mooi uit!
Hij smaakte voortreffelijk alleen mijn pruimen waren naar de bodem gezakt.
dag Laurian, dat is jammer, maar gelukkig was de smaak wel ok. Had je hem in een springvorm gebakken? Want het is een vrij lage cake… en de pruimen zouden toch redelijk bovenaan moeten blijven.