Waterzooi met kip en veel groenten

Waterzooi: Een heerlijk warm soepje

Heerlijke waterzooi met kip en heel veel groenten. Daar zijn we wel voor te vinden, zeker als het wat kouder is.

Lekker met een stukje brood met echte boter. Na een flinke strandwandeling of boswandeling kikker je hier helemaal van op.

waterzooi

Het vraagt een beetje werk en tijd dat geef ik toe: groentjes fijnsnijden, kip 1 tot 1,5 uur laten koken. Maar je hebt er dan ook wel voldoening van nadien.

Heb je er ook zo zin in gekregen? Hieronder vind je het recept terug.
Neem ook eens een kijkje naar deze andere heerlijke soepen

Smakelijk

Waterzooi

Maaltijd Hoofdgerecht
Keuken Belgisch
Keyword kip
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 2 wortelen in julliene
  • 2 stukken prei in julienne
  • 1/4 knolselder in julienne
  • 250 g krieltjes gehalveerd of grotere aardappelen in 4

Bouillon

  • 1 grote scharrelkip
  • 3 wortelen in schijfjes
  • 125 g ajuin in ringen
  • 175 g knolselder in blokjes
  • 1 prei in ringen
  • enkele takjes tijm
  • blaadje laurier
  • 3 kruidnagels

Binding (roux met dooiers)

  • 60 g boter
  • 60 g bloem
  • 500 ml melk
  • 3 dooiers indien gewenst

Afwerking

  • platte of krulpeterselie

Wat moet je doen?

De bouillon

  • Doe alle ingrediënten voor de bouillon in een grote pot. Vul aan met water en zorg dat de kip onder staat. Voeg nog 15 g zout toe.
  • Laat alles rustig koken (60 tot 90 minuten) tot de kip gaar is. (afhankelijk van de grootte)
  • Haal de kip uit de bouillon,  verwijder het vel en haal het vlees van de botten.
  • Zeef de rest van de bouillon. (+/- 1,5 liter, zo niet vul dan aan met water)

Groentjes

  • Kook de groentjes en krieltjes apart gaar. 

Samenstelling

  • Smelt de boter in een grote soeppot en voeg de bloem toe. (maak een roux)
  • Voeg de kippenbouillon erbij (1,5 liter) en denk die met de garde door de roux gevolgd door de melk
  • Roer een beetje melk of room door de dooiers en voeg ze toe. Verwarm een beetje, maar laat niet meer koken. 
  • Doe de groenten, krieltje en kip in de soep.
  • Breng eventueel extra op smaak (peper, zout, …)
  • Werk af met gehakte peterselie.

Opmerking

Een leuk recept gebaseerd uit Delicious, september 2015. 
Ga je de soep opnieuw opwarmen, laat de dooiers dan weg. 

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.