Lamstajine met abrikozen: slow cooking

Wat een vreemde Pasen dit jaar. Geen uitgebreid ontbijt of brunch met de familie. En ik moet toegeven dat er eigenlijk niet direct een paasstemming heerst. We zijn alles aan het inpakken voor onze verhuis die hopelijk door kan gaan. Veel materiaal steekt al weg.

Koken, ja dat moeten we natuurlijk wel blijven doen. Deze lamstajine met heerlijke zoete abrikozen smaakt niet alleen goed in de winter. Het is ook perfect op een mooie lente of zomer avond. Je hebt er zelf geen typische tajine voor nodig. Waan je even weg naar Noord-Afrika.

Lamstajine

Als men het heeft over een tajine, gaat dit zowel over een gerecht als over de aardewerken pot waarin deze gerechten worden gemaakt. Maar ook als je niet in het bezit bent van zo een tajine of aardewerken pot, kan je deze lamstajine perfect maken. Een grote ovenschotel en je bent vertrokken.

Het is een ideaal gerecht om te maken als vrienden langskomen. Iets waar we nu met zijn allen naar uitkijken. Alles de oven in en je kan samen aperitieven.

Maak er een grote schaal couscous bij met of zonder kikkererwten en iedereen kan zichzelf bedienen.

Niet zo fan van lamsvlees, dan zij deze Marokkaanse gehaktballetjes een goed alternatief. Ook voor de kids.

Ook lekker

Smakelijk

Lamstajine

Een lamstajine, maar dan in de vorm van een ovenschotel.
Maaltijd Hoofdgerecht
Trefwoord abrikozen, lamsvlees, sinaasappel, wortelen
Auteur Anke Morreel

Wat heb je nodig?

  • 1 kg ontbeende lamsschouder in blokjes, lamsstoofvlees ong. 3 cm
  • 4 tl olie
  • 1 ui in ringen
  • 2 tenen knoflook
  • 2 tl verse geraspte gember
  • 4 tl ras-el-hanout
  • 200 g gedroogde abrikozen
  • 350 ml kippenbouillon
  • 250 ml sinaasappelsap
  • 2 à 3 pastinaken
  • 1 bos wortels

Afwerking

  • 3 el gehakte peterselie
  • 3 el geroosterde amandelschilfers

Wat moet je doen?

  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Bak het lamsvlees rondom aan in een beetje olie in een pan. Doe dit in porties.
  • Schep het over in een grote ovenschaal.
  • Bak ook de ui goudbruin in een beetje olie en voeg na ongeveer 10 minuten de knoflook, gember en ras al hanout bij. Schep om zodat het aroma vrijkomt en voeg bij in de ovenschaal.
  • Schenk de bouillon en sinaasappelsap in de pan en breng aan de kook.
  • Giet dit in de ovenschotel over het vlees en voeg de abrikozen toe. Schep alles goed om.
  • Dek de ovenschaal af en gaar 1 uur in de oven.
  • Voeg na 1 uur de groenten toe en zet opnieuw 1 uur in de oven tot het vlees mals is en de groenten gaar.
  • Meng de peterselie, citroenschil en amandelschaafsel in een kom.
  • Bestrooi de lamstajine met het peterselie mengsel en serveer.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.