Deze kruidige wortelcake valt onder het moto “je kan nooit genoeg wortelcake recepten hebben…” Dit is namelijk al mijn 3de wortelcake recept. Overkill? Nee hoor, voor mij althans niet. Voor mij is deze de ideale mix van de andere twee versies die ik al heb gepost, namelijk pittig en luchtig.

Wat is heerlijker als het buiten koud en guur is dan je huis te laten ruiken naar heerlijke cake en specerijen. Deze kruidige wortelcake vind ik echt een winterse traktatie. De geur van de specerijen alleen al vind ik enorm verwarmend.
Het originele recept bevatte enkel een beetje kaneel en is zonder topping. Ook lekker en vooral ideaal voor jonge snoepers die deze specerijen nog niet gewend zijn. Maar ja, ik moet toegeven dat ik zelf toch graag een beetje meer pit heb.
Door de rozijnen te weken in sinaasappelsap (of likeur of als je wil gewoon water), worden ze heerlijk zacht en de cake smeuïg. De walnoten geven aan de cake een heerlijke crunch.
En om het helemaal af te maken, nog een lekkere topping met philadelphia roomkaas erbovenop.
Welk recept je ook verkiest, verwarm die oven maar al voor.
Nog wortelen over? Je kan ook een lekkere hartige taart maken met wortelen…
Andere recepten met wortelen

Kruidige wortelcake met topping
Materiaal
- Ronde springvorm Ø20 cm, bodem bedekt met bakpapier
- Mixer
Wat heb je nodig?
- 175 g zelfrijzende bloem
- 2 eieren
- 100 g bruine suiker
- 100 ml zonnebloemolie of maisolie
- 50 g walnoten in stukjes
- 50 g rozijnen
- water, sinaasappelsap of een likeur
- 200 g wortelen, fijngeraspt
- sinaasappelzeste
- ½ tl kaneel
- 1 tl gemberpoeder
- ¼ tl nootmuskaat
- ¼ tl gemalen kruidnagel
Icing
- 50 g boter
- 125 g bloemsuiker
- 1 kuipje philadelphia roomkaas
- halve walnoten om te decoreren optioneel
- vanille extract
Wat moet je doen?
- Begin met de rozijnen te weken in de vloeistof naar keuze.
- Klop intussen de eieren en de suiker in een kom tot het licht en luchtig is.
- Voeg vervolgens de olie toe en klop verder tot alles goed gemengd is.
- Schep de bloem er door, samen met al de specerijen en zette gevolgd door de geweekte rozijnen en wortelen.
- Doe het deeg in de springvorm en bak de cake ongeveer 45 minuten op 180°C.
Icing
- Klop de boter samen met de bloemsuiker voorzichtig op. Als alles goed is vermengd, doe je een paar druppels vanille extract erbij en klop je verder op tot een lichte en luchtige massa.
- Klop dan op trage snelheid de Philadelphia erbij tot die juist vermengd is.
Afwerking
- Snij de cake horizontaal doormidden en smeer 1/3 van de icing op de bodem. Zet de bovenste laag er opnieuw op.
- Werk de cake langs de boven- en zijkant af met de rest van de icing. Leg er de noten boven op ter decoratie
Dit ziet er erg lekker uit, ik ga dit zeker weten proberen! Ik koop mijn kruiden altijd bij NaturaPlaza en ik denk dat die erg geschikt zijn voor dit gerecht. https://www.naturaplaza.be/kruiden-en-specerijen/biologische-kruiden-en-specerijen
Dankjewel Mariz. Laat je me ook weten wat je er uiteindelijk van vond? Zelf woon ik nu in Spanje en koop ik hier meestal mijn kruiden en specerijen.