Klaaskoeken uit het Belgisch bakboek

Klaaskoeken zijn een klassiek gegeven tijdens de Sinterklaasperiode. Heerlijke zachte broodjes die vooral gekend zijn in West-Vlaanderen en Henegouwen. Maar ook daarbuiten zijn ze intussen al goed ingeburgerd.

Tradities zijn er om te koesteren. Zeker als het met eten te maken heeft 😁.
Deze klaaskoeken smaken trouwens altijd en moeten ook niet in een klassieke vorm worden gebakken. Dus als je die niet hebt, kan het ook bijvoorbeeld in de vorm van een hartje of zoals ik in de vorm van een appel. 🍏 (kon ook een pompoen zijn) En voor kerst in de vorm van een kerstboom, ster, … Of snij zelf een vormpje uit karton om te gebruiken.

Klaaskoeken maken is echt helemaal niet moeilijk. Zeker niet als je de werkwijze en recept volgt van Stefan Elias. Het filmpje kan je hieronder bekijken. Ben je geen fan van kaneel, dan kan je dat trouwens ook gewoon weglaten.

Ze zijn heerlijk zo of met een likje boter en/of confituur.

Het recept kan je ook terugvinden in het Belgisch Bakboek. Het Belgisch Bakboek bevat verschillende Belgische streekspecialiteiten. Een basisbakboek voor iedereen die van baktraditie houdt.

Heb je de smaak te pakken?
Maak dan ook eens bijvoorbeeld heerlijke sandwiches of deze zoete broodjes met kaneel.

Smakelijk
klaaskoeken

Klaaskoeken

3.50 van 2 stemmen
Gang Brood, Ontbijt
Keuken Belgisch
10 koeken
265 kcal

Materiaal

  • Uitsteker naar keuze
  • Standmixer met kneedhaak

Wat heb je nodig?
  

  • 500 g tarwebloem
  • 125 g volle melk
  • 100 g water
  • 50 g ei (1 medium ei)
  • 50 g ongezouten zachte boter
  • 40 g kristalsuiker
  • 50 – 60 g verse gist
  • 8 g zout
  • 1 kl kaneel
  • 1 losgeklopt ei

Wat moet je doen?
 

Kneden

  • Doe de bloem in de kom van de standmixer, samen met de suiker en het zout.
  • Doe vervolgens het water en de melk erbij.
  • Voeg ook de gist toe maar NIET op het zout
  • En als laatste de boter en het ei.
  • Kneed in eerste versnelling ongeveer 6 à 7 minuten.
  • Haal het deeg uit de kom, leg er een handdoek over, en laat 15 minuten rusten.

Vormen en rijzen

  • Maak er vervolgens een mooie bol van (opbollen) en laat opnieuw 5 minuten rusten.
  • Rol het deeg vervolgens uit met een deegrol tot ongeveer 1,5 cm dikte.
  • Steek of snij er de gewenste figuren uit en leg ze op een bakplaat met bakpapier.
  • Laat de figuren nog 1 uurtje rijzen, bestrijk ze dan met losgeklopt eigeel.

Bakken

  • Verwarm de oven voor op 225°C.
  • Bak de koeken 8 tot 10 minuten.

Voedingswaarde

Calories: 265kcal | Carbohydrates: 43g | Protein: 9g | Fat: 6g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 47mg | Sodium: 365mg | Potassium: 150mg | Fiber: 2g | Sugar: 5g | Vitamin A: 197IU | Vitamin C: 0.01mg | Calcium: 32mg | Iron: 1mg
Trefwoord bloem, eieren
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.