Als kind kende ik enkel de zogenaamde “tuinkers” of cresson. Tegenwoordig kan je echter heel wat verschillende soorten kiemgroenten kopen. Maar waarom zou je ze eens niet zelf kweken. Het is leuk om te doen. Ook voor de kinderen want je hebt al snel resultaat. Bovendien kan je er nadien nog mee aan de slag in de keuken.

Kiemgroenten of kersgroenten bevatten veel mineralen, vitaminen en anti-oxydanten. Lekker en gezond dus.

Hoe kiemgroenten kweken?
Er zijn verschillende methoden mogelijk:
- In een bakje of bord met keukenpapier
De methode die we vroeger toepasten.
Leg in een bakje 2 lagen keukenpapier dat je vochtig maakt. Verspreid hierover de zaadjes. Hou het papier goed vochtig.
Dit is een eenvoudige en goedkope manier.

- In een bokaal.
Het enige wat je hiervoor nodig hebt zijn een lege bokaal en een theedoek of kaasdoek. Hoe dit moet, laat Angelo Dorny zien op zijn website. Zorg er wel voor dat je het water een paar keer per dag ververst. Zo voorkom je schimmelvorming. De kiemen bewaar je nadien in de koelkast.
- In een kiemschaaltje
Kiemschaaltjes zijn te koop in tuincentra of via Dille & Camille.
Strooi een eetlepel zaadjes over het rooster en bevochtig met een plantenspuit. Vul het schaaltje met water en zet het roostertje erop. Ververs dagelijks het water om schimmelvorming te vermijden.
- Meer professioneel met ledlicht
Wil je het iets meer op professionele manier aanpakken dan is de combinatie met ledlicht ideaal. Door het aangepaste licht is er een maximale opbrengst.
Een voorbeeld hiervan is the MicroFarm van Mother. Een jonge Belgische firma waar je een kit kan aanschaffen.

In de keuken
Kiemgroenten zijn echte smaakbommen en geven instant kleur en een mooie afwerking van je gerecht. Hou rekening met de soms wel heel pittige smaak.
Gebruik ze bijvoorbeeld om :
- Een broodje of boterham af te werken:
- Camembert of brie en rucolakers
- Mozarella en tomaat en basilicumkers
- Gerookte zalm, mierikswortel en rode bietenkers
- Kwark en radijskers

- Salades een extra boost geven
- Soep afwerken
- Wok (de spruitgroenten): taugé is hier uiteraard de gekenste.
- Pasta (vb. Basilicumkers, rucolakers)
- …
En nu is het aan jullie:
Je kan het leuk en leerrijk maken door notities van te maken:
Welke zaadjes kiemen sneller?
Is er een verschil van tijd van deze zelfde zaadjes met een andere methode?
…
