Een overheerlijke kruimel-abrikozencake. Ja een betere omschrijving kan ik deze cake niet geven.
Ik heb mijn boek van Donna Hay “Modern Classics deel 2, nog eens boven gehaald.
Het staat daar al veel te lang “werkloos” in de kast.
Deze week heb ik goedkoop wat abrikozen kunnen kopen, en ik wou hiermee zeker een cake maken.
Niets te ingewikkeld, gewoon mengen en klaar.



Ik heb veel bak-en kookboeken en ik gebruik de ene met periode wat meer dan andere. Op zich niet slecht, maar ze mogen ook niet te lang ongebruikt blijven staan.
Abrikozen zijn heerlijk zoet, bevatten weinig calorieën, zijn licht verteerbaar en zijn rijk aan vitamine E. Geweldig toch.
Abrikozen zijn helaas maar 3 maanden in seizoen: juni, juli en augustus. Je kan er dus best zoveel mogelijk van profiteren.
Deze kruimel-abrikozencake is het dus geworden. Met een eigen twist omdat ik gek ben van de combinatie abrikozen/lavendel. Overdrijf echter niet, want anders krijg je snel een “zeepsmaak”.
Uiteraard kan je dit ook met andere vruchten maken, zoals bijvoorbeeld pruimen. (maar dan zonder lavendel)
Abrikozen passen trouwens ook goed in hartige gerechten. Deze tajine met lam en (gedroogde) abrikozen bijvoorbeeld.
Je kan ze ook grillen en samen met geitenkaas in een salade verwerken.

Overheerlijke kruimel-abrikozencake met… lavendel
Wat heb je nodig?
- 180 g zachte boter
- 280 g suiker + een beetje extra om het fruit te bestrooien
- 3 tl vanille-extract
- 3 eieren
- 335 g bloem
- 4 tl bakpoeder
- snufje zout
- 125 ml melk
- 10 abrikozen
- en voor de liefhebbers nog wat lavendelbloempjes
KRUIMELTOPPING
- 45 gr bloem
- 1,5 el suiker
- 35 koude boter
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Klop dan de boter, suiker en vanille met een mixer licht en romig.
- Voeg één voor één de eieren toe en klop goed door.
- Zeef de bloem en bakpoeder erbij, voeg zout en melk toe en meng.
- Vet een ondiep bakblik van 20×30 cm in en bekleed het met bakpapier.
- Schep het mengsel in het bakblik en schik het fruit erop.
- (ik heb de abrikozen in 4 gedaan).
- Bestrooi het met de extra suiker en indien gewenst ook de lavendelbloempjes.
Topping
- Meng voor de topping de bloem, suiker en boter (tot kruimels) en strooi dit over het fruit.
- Bak minuten of tot de cake gaar is. (doe de priktest)
Nou Anke, dit ziet er weer lekker uit!
Liefs
Christine
Mmm… abrikoosjes & lavendel! Dat was vast smullen 😉
Dit is op herblogden reageerde:
Dit blijft een overheerlijke combinatie: abrikozen en lavendel,maar deze cake kan met alle zomerfruit: perziken, pruimen, kersen, … Ieder jaar maak ik hem minsten 1 keer.