“Graag een broodje preparé”.
Nu ik in Spanje woon krijg ik wel eens de vraag: “En mis je nu geen Belgische producten?”. Als ik echt eerlijk ben, niet echt nee. Oké, hier hebben we geen grijze garnalen, maar dan weer wel 101 andere soorten die we in België niet hebben. Ook de “belegde broodjes” die zo typisch zijn zoals “een smoske”, zie je hier niet zoals we ze in België kennen. Maar dan heb je weer andere heerlijke “pitufo’s” (kleine broodjes) , bocadillo’s (sandwiches) en panini’s. Het is niet hetzelfde, maar anders. En dat is prima voor mij.
Het is natuurlijk een voordeel dat ik mijn plan kan trekken in de keuken en vaak ook al in België huisbereid beleg maakte. Kipsalade, eiersalade, surimisalade… en dus ook preparé. Zo weet je wat erin zit, zonder bewaarmiddelen en kleurstoffen.

Een broodje preparé at ik misschien 2x op een jaar, maar dan smaakte het ook super. Zo eens echt een “goestingske”. Het is heel eenvoudig te maken, en de basisingrediënten vinden we ook hier zonder enig probleem.
- gemalen biefstuk
- mayonaise
- ketchup
- worcester saus
- tabasco (of gelijkaardig)
- fijngehakte sjalot
Als je hier naar de slager gaat zal je niet vaak gehakt in de koeltoog zien. Daar moet je achter vragen. Lamgehakt? Geen probleem mevrouw, ze nemen een “paleta de cordero” (lamsschouder), ontbenen het en malen het voor je neus. (zelfde als je stoofvlees van het lam zou willen). Net hetzelfde verhaal met ander gehakt. Verser dan vers kan je het dus al niet hebben.
Aangezien we met rauw gehakt werken, is versheid uiteraard van groot belang. Om diezelfde reden maak ik nooit een grote hoeveelheid. Zo hoeven we nooit veel weg te gooien.
Wist je trouwens dat een “Martino” werd “uitgevonden” in Antwerpen door Albert De Hert. Waar of niet? Het is een leuke bijkomstigheid.

Broodje preparé (martino)
Wat heb je nodig?
- 200 g fijngemalen biefstuk
- 1 à 2 el mayonaise
- 1 à 2 el ketchup
- 2 tl mosterd
- worcestersaus, naar smaak
- peper en zout
- ½ tl tabasco (of meer naar smaak)
- 1 sjallot fijngesneden
Afwerking
- augurkjes
- kappertjes
- zilveruitjes of opnieuw fijngesnipperde sjallot
- broodje
Wat moet je doen?
- Meng de gemalen biefstuk met de andere ingrediënten. Begin met 1 eetlepel mayonaise en 1 eetlepel ketchup samen met de andere ingrediënten.Voeg naar smaak meer toe.
- Beleg een broodje naar keuze met een laag preparé en werk verder af met de augurkjes, kappertjes en uitjes