Penne al forno met gehaktballetjes. Ik ben alvast fan.
Nu het stilaan weer kouder begint te worden, is het terug tijd voor verwarmende ovenschotels. En dan is deze ovenschotel echteeen topper voor jong en oud! Bovendien zorgt het voor de nodige variatie in de spaghetti bolognaise.

Deze penne al forno is een ideaal gerechtje om ook samen met (klein)kinderen te maken: wie rolt er nu niet graag gehaktballetjes?
Na een beetje zoeken op internet, kwam ik, jawel, weer uit bij Dagelijkse kost… ik heb het recept gemaakt voor 2 personen, maar je kon er wel met 4 van eten. Het zegt misschien meer over ons, dan over het recept, … maar goed, het was een hele ovenschotel vol.
Voor deze pastschotel met gehaktballetjes kan je de tomatensaus volledig zelf maken van verse tomaten, maar geef toe, in de winter zijn de tomaten toch ook niet meer zeer vol van smaak. Ik had zelf ook geen zelfgemaakte saus meer in de vriezer en dus heb ik gebruik gemaakt van smaakvolle tomaten uit blik.
Voor de saus heb ik wel 2 blikken gebruikt, ik vond namelijk dat het anders wat weinig saus zou zijn.
Wat ik wel zo vaak mogelijk doe als het kan (in het weekend dus vooral) dat is mijn pasta, en dus ook mijn penne zelf maken. Hiervoor heb ik het handige hulpstuk van mijn kitchenaid. Daar kan je spirelli, macaroni, penne, enz. mee maken. Gewoon kinderspel!
Zin in nog meer pasta met gehaktballetjes. Dan is deze oerklassieker van spaghetti met balletjes ook zeker iets voor jou.

Penne al forno, met gehaktballetjes
Materiaal
- 1 ovenschotel
Wat heb je nodig?
de balletjes
- 1 ui
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 takje verse oregano of tijm
- 400 g gemengd gehakt kalfs-varken, of rund-varken
- ½ ei
- 1 blaadje verse salie
- 2 el eetlepels paneermeel
- olijfolie
- 1 klontje boter
- zout
- peper
de saus
- 1 ui
- 125 gr spekreepjes gezouten
- 200 g kerstomaten
- 800 g tomatenvlees of passata blik of brik
- 1 teentje look
- ½ koffielepel sambal heb ik er uit gelaten
- 1 takje verse rozemarijn
- 1 takje verse oregano of tijm
- rode wijn
de penne
- 200 g penne
de afwerking
- 1 bolletje mozzarella bij voorkeur buffelmozarella, maar ook geraspte mozzarella is goed
- ½ bussel basilicum ik ben er niet zuinig op geweest
Wat moet je doen?
de balletjes
- Rits de blaadjes van de takjes rozemarijn en van de takjes oregano, en neem een blaadje salie. Hak alles fijn.
- Stoof de versnipperde ui aan in een beetje olijfolie.
- Plet de knoflook en laat deze meegaren.
- Doe het gehakt in een ruime mengschotel en voeg het ei, het paneermeel, de versnipperde kruiden en de gestoofde snippers ui met look toe.
- Meng alles goed door mekaar.
- Kruid het gehaktmengsel met voldoende peper van de molen en zout.
- Is het gehakt wat te droog doe er dan nog wat ei bij, is het wat te nat doe er dan nog wat paneermeel bij.
- Je moet gemakkelijk balletjes kunnen vormen, en niet elk gehakt is hetzelfde.
- Rol nu de balletjes.(ongeveer de grote van een walnoot)
- Verhit een flinke scheut olijfolie en een klontje boter in een pan.
- Bij voorkeur een grote pan, zodat je alles in één keer kan bakken.
- Bak de gehaktballen zodat ze een smakelijk goudbruin korstje krijgen.
- Ze moeten nog niet gaar zijn, want later worden ze nog opnieuw verwarmd in de saus.
de saus
- Neem een kookpot en verhit er een beetje olijfolie in.
- Versnipper de ui en stoof deze aan op een matig vuur.
- Voeg er de geplette knoflook en spekreepjes aan toe.
- Laat alles even verder stoven.
- Na een paar minuutjes blus je dit mengsel met een goede scheut rode wijn. (100 ml)
- Laat de alcohol even verdampen en voeg er de tomatenpulp aan toe.
- Schep ook de gehaktballen in de saus, samen met een takje rozemarijn, wat basilicum en oregano.
- Laat alles zo’n kwartiertje verder pruttelen op een matig vuur.
- Snij de kleine kerstomaten in halfjes en voeg ze toe aan de pruttelende saus.
de penne
- Kook de penne beetgaar in gezouten water (kijk op de verpakking)
de afwerking
- Verwarm de oven voor op 200 °C
- Neem een ruime ovenschotel en stort er de penne in. (mijn afmeting was: 31x21x6 cm)
- Giet daarover de saus met gehaktballetjes.
- Vis er de takjes kruiden uit.
- Snij de bolletjes buffelmozzarella in sneetjes en verdeel ze royaal over de schotel.
- Schuif de schotel in de hete oven (10 minuten) en dan nog even onder de hete grill zodat de kaas een mooi kleurtje krijgt.
- Werk de schotel af met verse basilicum.
Dat ziet er nu eens een lekker wintergerechtje uit, super comfort food! Dat is iets voor dit weekend, ik ben dol op gehaktballetjes 😉
ziet er gewoon super lekker uit!
en ideaal voor deze koude dagen
liefs
ik krijg er ook gelijk terug zin in 😉
9u38…..en al zo een goesting op deze plat 🙂