Courgettes in yoghurt-knoflooksaus

Het is de tijd van de courgettes. Diegene met een moestuin herkennen dit wel… courgettes en nog meer courgettes. Maar wat doe je daar dan allemaal mee? Het is best een veelzijdige groente die met de juiste bereiding ook veel smaak heeft. Deze salade van courgettes in yoghurt-knoflooksaus is hiervan een uitstekend voorbeeld.

courgettes in yoghurt-knoflooksaus


Wij gebruiken in de keuken misschien niet vaak yoghurt in hartige bereidingen, maar dat is anders in het Midden-Oosten. Eigenlijk best een verstandige keuze om ipv mayonaise te vervangen door yoghurt. Het is veel frisser van smaak en beter voor de lijn.

Deze courgettes in yoghurt-knoflooksaus is een ideaal bijgerechtje bij de BBQ, bij gegrilde kip, of bijvoorbeeld gebakken vis.

Als de afwerking gebruiken we verse munt en roze peperkorrels. Roze peperkorrels zijn eigenlijk geen echter peperkorrels, maar een soort van bessen. Het geeft een leuk kleuraccent en ook een aromatische maar geen overheersende smaak. Het past perfect bij de courgette of bijvoorbeeld ook bij vis. De munt kan je eventueel ook vervangen door dille.

Nog meer nood aan inspiratie? Ook lekker met courgette is deze Moorse courgettesalade of hartige cake.

Het recept van deze courgette in yoghurt-knoflooksaus is gebaseerd op een gerechtje uit het boek Falastin van Sami Tamimi en Tara Wigley.

Smakelijk

Courgettes in yoghurt-knoflooksaus

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Bijgerecht
Keuken Midden-Oosten
Porties 2 tot 4

Materiaal

  • Diepe pan

Wat heb je nodig?
  

  • 2 el olijfolie
  • 1 kleine ui (120g) , fijngesneden
  • 500 g courgettes in blokjes van 1 cm
  • 2 knoflookteentjes, geperst
  • 125 g Griekse yoghurt (1 potje)

Afwerking

  • 1/2 tl roze peperkorrels, gekneusd
  • muntblaadjes, fijngesneden
  • pittige olijfolie

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm de olijfolie in een diepe pan en fruit de ui tot hij glazig is. (ong. 5 minuten)
  • Doe de courgettes erbij samen met een snufje zout en laat ze langzaam stoven. Roer af en toe tot ze gaar zijn. (ong. 10 minuten)
  • Neem de pan van het vuur en laat de courgette afkoelen.
  • Roer intussen de yoghurt, knoflook en een snufje zout in een mengkom door elkaar.
  • Voeg de courgettes toe als ze zijn afgekoeld en meng goed door elkaar.

Afwerking

  • Doe de courgettes in een serveerschaal, en werk af met de munt en peperkorrels.
  • Sprenkel er nog een beetje olijfolie over en serveer.
Trefwoord courgettes, knoflook
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.