
Sommige noemen het Spaanse koffie, al is dat niet echt een correcte benaming. Maar wat wel zeker is, is dat deze koffie met likeur en slagroom een lekker drankje is om een maaltijd mee af te sluiten.
Dacht jij net als ik dat er in Spanje heel wat koffie werd gedronken? Niet dus, Spanje staat zelfs niet in de top 15 in 2020 volgens Statista. Zelfs Italië haalt de top 10 niet! Toch heerst er een koffiecultuur in Spanje en vraagt een kopje koffie bestellen wel wat kennis van zaken.

Een koffie bestellen in Spanje… vraagt enige voorbereiding. Als je een “un café” (een koffie) vraagt, krijg je gegarandeerd 10 vragen terug afhankelijk hoeveel melk je in je koffie wil. Zelf ben ik een café con leche (koffie met melk) drinker, of een cortado. Ook Americano, solo, espresso, … zijn gangbaar en daar kom je al een eind mee. Maar het kan nog specifieker zoals in Café Central in Malaga.

- Sólo? Americano? Grande? (100% café – 0% leche)
- Largo (90% café – 10% leche),
- Semi Largo (80% café – 20% leche),
- Sólo Corto (70% café – 0% leche),
- Mitad (50% café – 50% leche),
- Entre Corto (40% café – 60% leche),
- Corto (30% – 70% leche),
- Sombra (20% café – 80% leche),
- Nube (10% café – 90% leche),
- No me lo ponga (0% café – 0% leche).
En dan heb je nog de carajillo (met drank), con hielo (met ijs) ,… Zeker keuze genoeg dus en voor ieder wat wils.
Naast de internationale merken zijn er ook nog de verschillende Spaanse koffiemerken waar je een keuze uit kan maken. Het is dus een beetje trial and error, maar uiteindelijk vind je zeker het perfecte kopje koffie voor jou.
Deze koffie met likeur maak je dus met de koffie die jij het lekkerste vind en met de (koffie)likeur naar keuze.
Deze koffie met likeur maak je dus met de koffie die jij het lekkerste vind en met de (koffie)likeur naar keuze. Zelf heb ik een fles Spaanse koffielikeur in huis van Ruavieja. Ook lekker zo met wat blokjes ijs.

Koffie met likeur en slagroom
Wat heb je nodig?
- 120 ml hete koffie per persoon
- 30 ml koffielikeur of licor 43
Afwerking
- slagroom, licht opgeklopt, 10% gezoet
- eventueel nog cacao of kaneel
Wat moet je doen?
- Verwarm je tas waar je de koffie in wil doen. Dit doe je best door er warm water in te doen en terug uit te gieten.
- Verwarm eventueel ook de likeur een beetje.
- Doe de likeur in het glas, giet de hete koffie er op.
- Werk af met een beetje slagroom en cacao of kaneel.