Bonensalade: een populair Spaans gerecht

Bonensalade en in het algemeen bonen zijn in Spanje zeer populair. Aangezien ik nu in Spanje woon steeds staan bonen hier dan ook zeker regelmatig op het menu. En terecht. Het is voedzaam, lekker, en past geweldig bij een stukje vlees of vis. 

bonensalade

Steeds sta ik er opnieuw van versteld hoeveel varianten er wel zijn. Je hebt bijvoorbeeld  judiones de la Granja, een grote witte bonensoort maar echt heerlijk zacht van smaak, de judia of alubia zijn gewone witte bonen, …

Je kan uiteraard gedroogde bonen kopen en laten weken, maar in Spanje kan je ontelbare soorten bonen vinden in glazen bokalen. Nog een product dat in Spanje niet weg te denken is uit de alledaagse keuken. Conserven en glazen bokalen.  Qua kwaliteit is er hier absoluut niets op aan te merken. Dus maken we hier gretig gebruik van. 

Dat je bonen niet alleen kan gebruiken in een stoofschotel bewijst deze heerlijke frisse bonensalade. Maak hem een dagje vooraf of ‘s morgens en serveer hem op kamertemperatuur of koud.

Aan de basis van groene en witte bonen kan je nog verschillende extra’s toevoegen zodat je een complete maaltijdsalade hebt. Ideaal om mee te nemen als lunch bijvoorbeeld.

  • mais
  • gekookte eitje
  • tonijn
  • kippenblokjes

Een andere maar ook heerlijke bonensalade is deze “Mexicaanse” variatie met rode bonen.

Smakelijk
bonensalade

Bonensalade: een populair Spaans gerecht

No ratings yet
Gang Bijgerecht, Salade
Keuken Europees
4
160 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 400 g grote bonen uit pot uitgelekt gewicht
  • 400 g gekookte sperziebonen gekookte
  • ½ zoete ui in halve maantjes gesneden

Dressing

  • 4 el el olijfolie
  • 1 el el jerez azijn
  • 1 teentje look geperst
  • handvol verse muntblaadjes, peterselie, . gehakt
  • citroensap naar smaak

Wat moet je doen?
 

  • Doe om te beginnen de grote witte bonen, de sperziebonen en zoete ui in een grote kom.
  • Meng dan voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar.
  • Breng nadien eventueel nog wat op smaak met citroensap, peper en zout.
  • Schenk vervolgens de dressing over de bonenmix en meng goed.
  • Dek dan de salade af en zet hem enkele uren in de ijskast zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen
Notities
Maak deze salade ‘s morgens, of de dag voordien zodat alle smaken zich goed kunnen ontwikkelen. 

Voedingswaarde

Calories: 160kcal | Carbohydrates: 30g | Protein: 9g | Fat: 2g | Saturated Fat: 0.3g | Polyunsaturated Fat: 0.3g | Monounsaturated Fat: 1g | Sodium: 12mg | Potassium: 686mg | Fiber: 8g | Sugar: 4g | Vitamin A: 690IU | Vitamin C: 13mg | Calcium: 114mg | Iron: 4mg
Trefwoord groene bonen, witte bonen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

2 reacties Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.