Bonensalade en in het algemeen bonen zijn in Spanje zeer populair. Aangezien ik nu in Spanje woon steeds staan bonen hier dan ook zeker regelmatig op het menu. En terecht. Het is voedzaam, lekker, en past geweldig bij een stukje vlees of vis.

Steeds sta ik er opnieuw van versteld hoeveel varianten er wel zijn. Je hebt bijvoorbeeld judiones de la Granja, een grote witte bonensoort maar echt heerlijk zacht van smaak, de judia of alubia zijn gewone witte bonen, …
Je kan uiteraard gedroogde bonen kopen en laten weken, maar in Spanje kan je ontelbare soorten bonen vinden in glazen bokalen. Nog een product dat in Spanje niet weg te denken is uit de alledaagse keuken. Conserven en glazen bokalen. Qua kwaliteit is er hier absoluut niets op aan te merken. Dus maken we hier gretig gebruik van.
Dat je bonen niet alleen kan gebruiken in een stoofschotel bewijst deze heerlijke frisse bonensalade. Maak hem een dagje vooraf of ‘s morgens en serveer hem op kamertemperatuur of koud.
Aan de basis van groene en witte bonen kan je nog verschillende extra’s toevoegen zodat je een complete maaltijdsalade hebt. Ideaal om mee te nemen als lunch bijvoorbeeld.
- mais
- gekookte eitje
- tonijn
- kippenblokjes
- …
Een andere maar ook heerlijke bonensalade is deze “Mexicaanse” variatie met rode bonen.

Bonensalade: een populair Spaans gerecht
Wat heb je nodig?
- 400 g grote bonen uit pot uitgelekt gewicht
- 400 g gekookte sperziebonen gekookte
- ½ zoete ui in halve maantjes gesneden
Dressing
- 4 el el olijfolie
- 1 el el jerez azijn
- 1 teentje look geperst
- handvol verse muntblaadjes, peterselie, . gehakt
- citroensap naar smaak
Wat moet je doen?
- Doe om te beginnen de grote witte bonen, de sperziebonen en zoete ui in een grote kom.
- Meng dan voor de dressing alle ingrediënten goed door elkaar.
- Breng nadien eventueel nog wat op smaak met citroensap, peper en zout.
- Schenk vervolgens de dressing over de bonenmix en meng goed.
- Dek dan de salade af en zet hem enkele uren in de ijskast zodat de smaken zich optimaal kunnen ontwikkelen
2 reacties Voeg uw reactie toe