
Wat is er heerlijker dan zelfgebakken kerstkoekjes. Kijk jij ook wel eens naar een kerstfilm? (die nu massaal worden aangeboden op Netflix) . Dan zal het je niet ontgaan zijn dat er bijna altijd kerstkoekjes worden gebakken. 🎄🍪
Geen slecht idee. Een ideale activiteit om met het hele gezin te doen en bovendien ook een leuk cadeau om weg te geven.

Ben je nu niet echt een artiest of heb je weinig geduld, dan kan je ook gewoon lekkere kerstkoekjes bakken in een leuke kerstvorm. Er zijn heel wat vormpjes beschikbaar die je kan gebruiken: sterretjes, kerstboompjes, …
Strooi er eventueel een beetje glanzende decoratiesuiker over voor je ze in de oven steekt en je hebt ook een leuk “sneeuw” effect.
Na het bakken kan je de koekjes met een borsteltje een beetje versieren met wat icing en er (glitter) sprinkels op strooien.

Onderstaand recept is een degene dat heel gemakkelijk te maken is en eenvoudig uit te rollen. Dit recept is goed voor een stuk of 15 koekjes afhankelijk van de grootte. Wil je er meer, dan vermenigvuldig je gewoon de hoeveelheid.
Het komt uit het boek “kleine taartjes” van Petit Gateau. Want inderdaad, het is ook een deeg dat je kan gebruiken om kleine taartjes mee te maken.
Ik gebruik met kerst graag wat sinaasappelzeste en eventueel een beetje speculaaskruiden door het deeg.
Wil je een originele kerstboom? Dan kan je in de koekjes ook een gaatje maken en ze in de boom hangen. Of kies een vormpje waar je gemakkelijk een draadje aan kan hangen.
Wil je ze decoreren met royal icing? Kijk dan zeker eens bij de website van Laura’s bakery voor tips & trics.
Veel plezier!

Kerstkoekjes
Materiaal
- koekjesuitsteker
- deegrol
Wat heb je nodig?
- 120 g tarwebloem (patisserie)
- 50 g poedersuiker
- 20 g amandelpoeder
- 75 g koude boter, in blokjes
- 1 ei, losgeklopt
- mespuntje zout
- eventueel sinaasappelzeste
Icing
- 1 eiwit
- 150 g poedersuiker
- water
Wat moet je doen?
- Doe de bloem, bloemsuiker, amandelpoeder, lavendelbloemen en een snufje zout in een kom.120 g tarwebloem (patisserie), 20 g amandelpoeder, mespuntje zout, eventueel sinaasappelzeste, 50 g poedersuiker
- Strooi de boter er bovenop en wrijf tot je een kruimelig deeg krijgt. (dit kan ook met de keukenrobot)75 g koude boter, in blokjes
- Doe vervolgens 1 eetlepel losgeklopt ei bij de deegkruimels.1 ei, losgeklopt
- Kneed verder tot je een glad deeg hebt. Als het deeg te nat is, doe er dan een heel klein beetje bloem bij. Is het een beetje te droog doe er dan nog een beetje ei bij.
- Rol het deeg een beetje uit en verpak het in plastiekfolie.
- Leg het een uurtje in de koelkast.
Uitrollen
- Rol het deeg na een uurtje rusten uit. Ongeveer 3 tot 5 mm dik .
- Steek met een koekjesuitsteker de gewenste vorm uit.
- Leg de koekjes op een bakplaat, bekleed met bakpapier.
- Verwerk het deeg opnieuw en steek opnieuw koekjes uit tot het deeg op is.
Bakken
- Verwarm de oven voor tot 170°C.
- Bak de koekjes ongeveer 10 à 12 minuten tot ze goudbruin kleuren. Controleer regelmatig aangezien dit ovenafhankelijk is.
- Haal ze uit de oven en laat ze afkoelen op een rooster.
Royal icing
- Klop het eiwit los met een klopper tot het een beetje begint te schuimen en voeg dan het gezeefde poedersuiker toe.
- Wil je het iets steviger, voeg er dan nog wat poedersuiker aan toe, wil je het wat vloeibaarder voeg er dan wat water aan toe. (20 minuten icing)
- Doe de icing in een spuitzak met het gewenste spuitmondje. Begin met de lijntjes aan te buitenzijde en vul ze daarna naar wens op.
- Kijk voor koekjes decoreren eens op de website van Laura's bakery.