Stilaan komen de feestdagen dichterbij. Dat betekent stilaan wat ideetjes uitwerken. Ga je als voorgerecht- of hoofdgerecht voor vis of vlees? Deze kwartelfilet met enoki en auberginecrème kan je zowel als voorgerecht als hoofdgerecht serveren afhankelijk van de portie en afwerking.

Less is more… te veel tralala is vaak ook echt te veel van het goede.
Enkele eenvoudige ingrediënten zijn voldoende om dit voorgerechtje te maken.
- (Gemarineerde) kwartelfilet (vb Deluxe Lidl) eventueel gecombineerd met een kwartelboutje.
- Kwarteleitje
- Auberginecrème
- Enoki en bruine champignons
- Toast- of ander brood
- Kiemgroentjes
Kwartels zijn een beschermde diersoort. Diegene die worden verkocht zijn dan ook gekweekte exemplaren. Ze blijven echter een delicatesse en licht en zacht van smaak.
Deze gemarineerde kwartelfilets zijn maar tijdelijk in aanbod. Koop eventueel een extra pakje en vries ze in. Zijn ze er niet meer, vraag dan tijdig aan je slager om kwartelfilets. Sommige winkels hebben ze ook in voorraad in de diepvriezer.
De auberginecrème past er supergoed bij.
Enoki of fluweelpootje hoeft niet gekookt of gebakken te worden. Het kan wel, maar doe het dan kort en krachtig! Anders verliest het zijn smaak en wordt het taai.

Eerder zin om de kwartelfilet met enoki en auberginecrème te serveren als hoofdgerecht?
Voorzie dan 4 filets per persoon en maak er een heerlijke venkel – paddenstoelenrisotto bij of een puree (aardappel, pastinaak, …)

Kwartelfilet met enoki en auberginecrème
Wat heb je nodig?
- 4 kwartelfilets
- 2 sneetjes (toast)brood
- 4 bruine champignons (of andere naar keuze) in schijfjes
- 2 kwarteleitjes
Afwerking
- kiemgroenten
- enoki
- auberginecrème
Wat moet je doen?
- Snij uit het brood 2 cirkels (1 groot, 1 kleiner). Smeer ze in met een beetje kruidenboter en gril ze in de oven tot deze krokant zijn.
- Bak de kwartelfilets gaar in een beetje olie of boter en hou warm.
- Bak ook de paddenstoelplakjes gaar en de kwarteleitjes.
Afwerking
- Dresseer het bord naar keuze en werk af met de enoki, auberginecrème en kiemgroentjes.