Venkel in tomatensaus

Venkel in tomatensaus zal zelfs diegene die geen fan zijn van venkel kunnen overtuigen. Een heerlijk bijgerecht bij zowel vis als vlees of zelfs als basis voor een lekkere pastasaus.

venkel in tomatensaus

Venkel is vanaf april tem november beschikbaar met een hoge aanvoer vanaf juni tem oktober. Zelf zijn we ook volop aan het oogsten uit onze moestuin. (seizoenskalender) Tijd dus om nog eens een receptje te posten met deze groente.

D venkel(knol) is bij diegene die geen anijs lusten niet echt in trek. Door venkel te koken, bakken of stoven veranderd de smaak echter totaal. Geloof me, want ik lust ook absoluut geen anijs. Probeer het dus zeker eens uit met dit gerechtje.

Venkel is licht verteerbaar en bovendien een bron van vitamine C, magnesium, calcium, kalium, …

Met venkel kan je culinair ook alle kanten uit: venkelrisotto met vis, venkelsoep, zalm met venkel uit de oven,… stoven, bakken, stomen, rauw, …

Deze heerlijke verse tomatensaus met venkel is een eenvoudig en gezond bijgerecht bij zowel vlees als vis. Je kan het zelfs als basis gebruiken voor lekkere pastasaus. Net eens iets anders.

Wil je nog een stapje verdergaan dan kan je alles in een ovenschotel scheppen en nog eventjes gratineren met een lekkere kaassaus.

Smakelijk
venkel in tomatensaus

Venkel in tomatensaus

No ratings yet
Gang Bijgerecht
Keuken Europees
4
95 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 2 venkels, buitenste "bladeren" eraf, in 8 gesneden bewaar het groen
  • 300 g tomaten fijngesneden
  • 150 ml witte wijn
  • 1 ui ,fijn gesneden
  • 2 tenen knoflook, geperst
  • olijfolie
  • 1 half blokje groentebouillon, verkruimeld
  • peper en zout
  • citroensap

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm ongeveer 0,5 eetlepel olijfolie in een hapjes pan en bak hierin de venkel aan beide zijden goudbruin.
  • Haal de venkel eruit en verwarm opnieuw 0,5 eetlepel olijfolie in de pan.
  • Voeg de gesnipperde ui en de knoflook toe. Bak tot de ui zacht is en blus dan met de witte wijn. Laat even koken zodat de alcohol verdampt. (ong. 1 minuut)
  • Voeg de fijngesneden tomaat en de venkel toe samen met bouillon blokje.
  • Laat alles rustig 25 minuutjes sudderen tot de saus dik is en de venkel zacht.
  • Breng op smaak met peper, zout en een beetje citroensap.
  • Werk af met het achtergehouden venkelloof.
Notities
Je kan een mengeling gebruiken van gewone tomaten en kerstomaatjes.

Voedingswaarde

Calories: 95kcal | Carbohydrates: 16g | Protein: 3g | Fat: 0.5g | Saturated Fat: 0.1g | Polyunsaturated Fat: 0.3g | Monounsaturated Fat: 0.1g | Sodium: 110mg | Potassium: 735mg | Fiber: 5g | Sugar: 8g | Vitamin A: 782IU | Vitamin C: 27mg | Calcium: 77mg | Iron: 1mg
Trefwoord cherrytomaten, venkel
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.