Voor deze tortillitas de camarones (garnalenbeignets of pannenkoekjes) gaan we richting Cadiz. Een heerlijk hapje of tapa met mini (baby) garnaaltjes.

De provincie Cádiz met gelijknamige hoofdstad Cádiz, is gesitueerd in de Zuid-Spaanse regio Andalusië. Cadiz (provincie) is ook bekend omwille van Jerez waar uiteraard de sherry vandaan komt. (meer daarover volgt uiteraard ook nog)

Camarones
Als je in vertaalmachines zoekt naar camarones krijg je gegarandeerd “garnalen” . Maar hier bedoelen we “camarones pipas” of camarones pequenos. Hele kleine mini garnaaltjes de “palaemon longirostris”.
Deze “baby garnaaltjes van Andalusië” zijn buiten deze regio moeilijk te vinden en ook moeilijk te vervangen. Ze zijn absoluut niet te vergelijken met de Noordzee garnaal.

Tortillitas of tortitas
Tortillitas de camarones zijn kleine pannenkoekjes of beignets. De “echte ” worden gemaakt van rauwe baby garnaaltjes maar ook die zijn zelfs in Andalusië moeilijk te vinden. De tortillitas zijn ook heel dun, soms gedeeltelijk zelfs doorzichtig en krokant.
De tortitilitas de camarones zijn enorm populair en een absolute must om eens uit te proberen als je in Andalusië en zeker in Cadiz bent.
Zelf maak ik er mijn eigen versie van. De versie zoals ze ook in onze lokale bar worden gemaakt. Een beetje dikker, krokant aan de buitenkant en een beetje zacht aan de binnenkant.
Hoe dunner je beslag hoe dunner en krokanter ze zullen zijn.
Hoewel deze babygarnaaltjes moeilijk te vinden zijn, geef ik jullie hierbij toch het recept.
Liever een vegetarische versie? Maak dan eens courgette pannenkoekjes.

Tortillitas de camarones
Wat heb je nodig?
- 3 el kikkererwtenmeel
- 3 el (zelfrijzende) bloem
- 125 ml water
- 100 g camarones
- peper, zout
- gehakte peterselie
- 1 kleine ui (gesnipperd)
Bakken
- olijfolie
Wat moet je doen?
- Meng de beide soorten bloem en voeg zoveel water toe dat het een consistentie heeft van een pannenkoekenbeslag. Niet te dik, niet te lopend.
- Voeg er dan de gesnipperde ui, camarones, peper/zout en gehakte peterselie aan toe.
- Laat het even rusten. Intussen kan je een ruime hoeveelheid olijfolie verwarmen in een pan.
- Schep kleine eetlepels van het mengsel in de hete olie en bak de tortillitas in porties aan beide kanten goudbruin.
- Haal ze uit de pan en laat ze uitlekken op keukenpapier.