Iedereen met een moestuin kent het wel: de courgetten groeien waar je bijstaat. Nu zijn courgette enorm veelzijdig. In soep, ovenschotel, gegrild, gevuld, courgettini… Maar ook geraspt zoals in deze courgette pannenkoekjes zijn ze heerlijk.

Deze courgette pannenkoekjes zijn een heerlijk licht vegetarisch gerechtje. Je kan het serveren als lunch met een groene salade. Of als je ze een beetje kleiner maat ook als voorgerechtje.
Zelf serveer ik ze graag met een beetje gerookte zalm of garnaaltjes. Hou je het liever vegetarisch laat dan de zalm weg en serveer er bijvoorbeeld gegrilde kerstomaatjes bij.
Je kan ze ook vooraf maken en opnieuw opwarmen (al zijn ze op kamertemperatuur ook wel lekker) en zelfs invriezen. (altijd handig)
Voor het raspen van de courgette gebruik mijn keukenmachine. Dat is wel handig als je veel moet raspen. Deze gebruik ik bijvoorbeeld ook als ik de pasta met courgette maak.
Omdat courgette veel vocht bevat is het echt wel nodig om de geraspte courgette voldoende uit te persen. Je kan dit met de hand doen, of met een doek.
In het beslag kan je trouwens ook nog maïs toevoegen of een beetje geraspte wortel, gegrilde paprikablokjes, …
Het is een ideale manier om kinderen groentjes te leren eten.
De bolcourgette vul ik graag dan weer op zoals hier met gehakt.
Zo en nu aan de slag!

Courgettepannenkoekjes
Materiaal
- 1 mengkom
- 1 vergiet
- 1 grote pan, anti-aanbak
- 1 rasp
Wat heb je nodig?
- 500 – 600 g geraspte courgette
- 25 g fijn gesnipperde jonge ui (optioneel)
- ½ tl zout
- 1 tl citroensrasp
- 100 g feta
- 2 eieren
- 55 g bloem
- 15 g zelfrijzende bloem
- peper (let op met zout, door de feta smaakt het al zout)
- gemengde gehakte kruiden (peterselie, munt, bieslook) naar smaak
Om te bakken
- olijfolie
Afwerking
- zalm, bieslook, verse kaas (met kruiden) type Philadelphia )of ricotta
Wat moet je doen?
- Doe de geraspte courgette in een vergiet samen met het zout. Meng alles even en zet 30 minuten opzij.500 – 600 g geraspte courgette, 1/2 tl zout
- Pers na 30 minuten het vocht uit de courgette. Hoe minder water erin blijft hoe beter.
- Doe de courgette samen met de overige ingrediënten (behalve de olie) bij elkaar en meng goed.500 – 600 g geraspte courgette, 100 g feta, 2 eieren, 55 g bloem, 15 g zelfrijzende bloem, peper (let op met zout, door de feta smaakt het al zout), gemengde gehakte kruiden (peterselie, munt, bieslook) naar smaak
- Verwarm de olie in een grote pan en verwarm deze op een middelmatig hoog vuur.
- Schep met een eetlepel hoopjes beslag in de pan en druk deze een beetje plat.
- Bak de pannenkoekjes aan iedere kant goudbruin.
- Je kan door het beslag ook maïskorrels mengen of geraspte wortel.
- Varieer met de kruiden
- Ook zonder topping zijn deze pannenkoekjes heerlijk. Ik werk ze echter graag of met iets extra: gerookte zalm, garnaaltjes, …
Één reactie Voeg uw reactie toe