Cannelloni met snijbiet (of warmoes) is echt een gerechtje waarmee we de lente aankondigen. De snijbiet is hier in Andalusië volop in seizoen en daar maken we dan ook graag gebruik van.

Dit recept voor cannelloni met snijbiet staat al sinds september 2012 op mijn blog! Jawel, zo lang al! Tijd om dit gerechtje opnieuw eventjes een boost te geven. Voor inspiratie ben ik toen gaan kijken bij Jeroen Meus, en dat doen we nog steeds op regelmatige basis. En we zijn intussen al 11 jaar verder.
Als je in een recept spinazie ziet staan… dat kan je perfect vervangen door de bladeren van snijbiet. En de stengels… die gebruik ik dan als vervanger van selder. Dit kan niet altijd, maar zo gaat er niets verloren.
In dit gerechtje gaan zowel de stengels als de bladeren. Ideaal dus om de snijbiet volledig op te gebruiken.
Ik vind het zelf een heel lekker pasta gerechtje dat ook geschikt voor vegetariërs .
Je kan het gerechtje ook volledig vooraf afwerken en opnieuw opwarmen in de oven. Het komt de smaak alleen maar ten goede.
Op zoek naar nog meer inspiratie met snijbiet? Probeer dan ook eens deze snijbietpakketjes met lamsgehakt of dit lekkere bijgerecht van kikkererwten met snijbiet.

Cannelloni met snijbiet
Wat heb je nodig?
Tomatensaus
- 1 bakje kerstomaten
- snijbietstengels
- 1 l tomatenvlees of pulp
- 2 uien
- 2 teentjes look
- verse basilicum
- 1 scheutje rode wijn
- 1 kl sambal
- olijfolie
- 100 g ontpitte zwarte olijven
Vulling
- 250 g snijbiet mag wat meer zijn als het zo uit komt
- 500 g ricotta zachte Italiaanse kaas
- 100 g Parmezaanse kaas blokje of geraspt
- 1 teentje knoflook
- 1 el fijngehakte marjolein of oregano
- nootmuskaat
- peper
- zout
- olijfolie
- 12 buisjes cannelloni grote dikke staafjespasta
Afwerking
- 150 g mozzarella (van buffelmelk)
- olijfolie
Wat moet je doen?
De saus
- Plet de look fijn en snij de uien grof.
- Snij de snijbietsstengels in fijne stukjes.
- Verwarm een scheut olijfolie in een kookpot en stoof de uien samen met de look goudbruin.
- Voeg de sambal toe en laat deze kort meebakken. (Als je niet van een pittig-pikante saus houdt, gebruik dan iets minder of geen sambal)
- Schenk een scheut rode wijn in de pot en laat de alcohol verdampen.
- Voeg de tomatenpulp toe.
- Hak de olijven fijn, halveer de kerstomaatjes en voeg ze toe samen met de hele basilicumtakjes.
- Laat het groentemengsel een kwartiertje sudderen.
- Verwijder de takjes basilicum en kruid de saus naar smaak met peper van de molen en zout.
de vulling
- Was de snijbiet en snijd de blaadjes in zeer fijne reepjes.
- Neem een kom en meng de snijbiet met de ricotta.
- Plet de look en hak de marjolein fijn.
- Voeg ze toe aan het ricottamengsel samen met de geraspte Parmezaanse kaas en kruid met voldoende peper van de molen en nootmuskaat.(De vulling moet kruidig en krachtig smaken)
- Meng de vulling goed en voeg eventueel een snuifje zout toe.
- Neem een ovenschotel en schep een grote lepel tomatensaus over de bodem van de schaal.
- Schep het ricottamengsel in de spuitzak.
- Vul er de cannellonibuisjes mee.
de afwerking
- Schik de cannelloni op de bodem van de ovenschotel en schep er de rest van de saus over.
- Verwarm de oven voor op 180 °C
- Snij de mozzarella in schijfjes en schik ze op de ovenschotel.
- Gaar de cannelloni minuten in de oven (180°C).
Het lijkt veel saus, maar bedenk dat je pastabuisjes gaar moeten kunnen worden!
Je kan dit ook per persoon in een ovenschoteltje maken.
Één reactie Voeg uw reactie toe