Secreto: een geheim stukje varkensvlees?

Iedereen kent natuurlijk de beroemde Spaanse ham. Maar uiteraard is dat niet het enige stukje van het varken dat er wordt gebruikt! Er worden verschillende producten van gemaakt naast de ham: onder andere uiteraard ook de chorizo, salchicon (soort salami) lomo, paté, ribbetjes, wangetjes, …

Een bijzonder stukje is echter de Secreto.

Secreto betekent in het Spaans geheim, en inderdaad, dit is wellicht  een stukje varkensvlees dat nog vrij onbekend is. Zelf heb ik het ook nog maar twee jaar geleden ontdekt tijdens onze vakantie in Extremadura.

Het is een specifieke versnijding die blijkbaar enkel terug te vinden is in het Iberico varken… dit naast de stukken “Presa” en “Pluma”.

Het Iberico varken wordt trouwens niet allemaal gevoed met eikels. Een grote misvatting.
Er zijn verschillende indelingen, naargelang of ze al dan niet worden gevoed met de eikels.

Enkel wanneer de vermelding “de Bellota ” (eikel) wordt vermeld is er een voeding geweest met eikels. Hierdoor krijgt het een mooie kleur en bijzondere smaak.

Verder heb je Cebo de Campo en Cebo, die trouwens ook nog steeds heel lekker zijn!

Het staat allemaal op het etiket, maar hoe moet je dit lezen? Een heel mooi overzichtje vind je terug op Geniet Andalusia

Terug naar ons Secreto stukje.

Zoals jullie kunnen zien is het een mooi dooraderd stukje.
Het is sappig en mals, en smaakt heerlijk op de BBQ of grill. Eigenlijk heeft het weinig extra nodig. Hier ten huize Donna Caramella eten we niet veel vlees, maar als we het eten, willen we een lekker stukje, van goede kwaliteit.

Bij ons is het nog steeds moeilijk te vinden, maar stilaan is er toch meer interesse voor.
Vraag er zeker naar bij je lokale slager. En als je het bijzondere stukje wil, gevoed met eikels kan je hiervoor steeds terug bij de Gustor Meat Boutique

 

smakelijkgroen

Één reactie Voeg uw reactie toe

  1. Wat een fijne informatie, bedankt daarvoor!

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.