Een expert in de Aziatische keuken ben ik totaal niet. Je kan je nu eenmaal niet specialiseren in alles. Maar ik heb er wel veel bewondering voor. Af en toe waag ik me dus ook eens aan een Aziatisch gerechtje.
De Aziatische keuken is uiteraard enorm veelzijdig. De keuken van Japan is nu eenmaal niet dezelfde als die van Thailand… en maar goed ook, want smaken verschillen, ook ten huize van Donna Caramella.
Zelf vind ik deze Nam Jim saus echt geweldig, fris zurig en tegelijkertijd een beetje pittig.
Een aangenaam contrast met de gestoomde groenten en gegrilde steak.
Voor mijn huisgenoot echter een beetje te pittig.
Nam Jim is eigenlijk een algemene benaming voor een Thaise saus. Maar de basisversie bevat steeds pepers en vissaus.
Wat heb je nodig?
Voor de saus
2 sjalotjes, (50 g)
2 knoflookteentjes
2 groene pepers (zonder zaden)
een paar takjes koriander
10 g verse gember (gehakt)
2 el rietsuiker
50 g gegrilde cashewnoten zonder zout
80 ml limoen of citroensap
1 el vissaus
Voor de salade
800 gr entrecôte
1 el olie
350 g gai lan (Chinese broccoli of gewone broccoli)
270 g buk choy (Chinese kool) blaadjes in 4 gesneden
100 g sugar snaps
4 lente-uitjes in ringetjes
40 g gehakte cashewnoten
verse koriander blaadjes
Wat moet je doen?
De saus
Begin met de Nam Jim saus. Doe de cashewnoten, de sjalot, look, peper, gember en suiker in een blender en hak tot het een pasta vormt. Doe het mengsel over in een kom en voeg het citroen/limoensap en vissaus erbij. Meng goed en zet opzij. (Dit kan een dag vooraf)
De salade
Gril de steak naar eigen smaak, zelf heb ik het graag “medium rare”.
Laat rusten.
Stoom intussen de groenten: begin met de broccoli, voeg na 2 minuten de kool toe. Stoom nog 1 minuut, en voeg als laatste de sugar snaps toe en stoom nogmaals 2 minuten.
Verdeel de groenten over een bord, samen met de steak erboven en werk af met de saus, korianderblaadjes, fijngehakte noten en lente-ui.