De vismijn van Zeebrugge: vanuit de zee op je bord

De vismijn of De Vlaamse Visveiling zoals het officieel noemt komt tot leven in de late uurtjes. Twee weken geleden ben ik op “schooluitstap” geweest naar de Vlaamse Visveiling in Zeebrugge. (er is ook een vismijn in Oostende en een samenwerking met Nieuwpoort. Echt eens een belevenis.
Op de Vlaamse Visveiling worden op maandag, woensdag en vrijdag de aangevoerde vis in realtime verkocht via een online internetsysteem. De koper hoeft dus fysiek niet aanwezig te zijn.

Er worden vooral tong, schol, kabeljauw, tongschar, rog, schelvis, pijlinktvis, St.Jakobsschelpen, garnalen, zeeduivel, griet, tarbot en langoustines geveild.

Maar wat is de weg die de vis aflegt vanaf hij van de boot komt?

Sorteren

Vanaf het moment dat de vissersboot aankomt waar de vis reeds ontgut werd (indien van toepassing) en gekoeld, wordt er een sortering gedaan per grootte. Boot per boot wordt dit bijgehouden ikv de traceerbaarheid.

De vissen worden ofwel machinaal gesorteerd (platvissen) ofwel manueel naar grootte en gewicht. Dit gebeurt vanaf een uur of 21u30. Dan begint de bedrijvigheid.

Kwalificatie

Per soort is er een fiche met alle kenmerken zoals uiterlijk, consistentie, geur, …
Afhankelijk van de score krijgt de vis dan een kwalificatie waar bij E de hoogste categorie is. (zie foto rechts onder)

  • Versheid E wordt gegeven als het gemiddelde hoger is dan 2,7.
  • Versheid A als het gemiddelde tussen de 2,0 en 2,7 zit.
  • Versheid B als het gemiddelde tussen 1,0 en 2,0 zit.
  • Versheid C als het gemiddelde lager is dan 1,0. In dat geval wordt de vis afgekeurd en is deze niet geschikt voor consumptie.
de vismijn

Veiling

De koper kan ofwel fysiek aanwezig zijn, ofwel via zijn computer de veiling volgen: tegelijkertijd is er de veiling in Zeebrugge en Oostende. Alle info verschijnt op het scherm. Welke vis, kilo, kwalificatie, …

de vismijn
Bron: Vlaamse Visveiling

Minder gekende soorten op je bord

Bij het bezoek hoorde ook een degustatie. Er werd voor ons gekookt met hondshaai , steenbolk en pieterman. Iets wat we zeker meer moeten doen. Onbekend is onbemind en dat is helemaal onterecht. Iets waar de North Sea Chefs iets aan willen doen. Ik ben alvast ook overtuigd.

Viskalender

Laat je keuze zeker bepalen door de viskalender. Daar zie je welke soorten dan op zijn best zijn.
Lees ook zeker eens de uitleg over de ASC en MSC keurmerk

Zin in een stukje vis?

  1. maatjes
  2. vis met paprikasaus
Smakelijk

Wil je iets delen? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.