Madeleines, een heerlijke herfsttraktatie

Madeleines, wie kent deze kleine cakejes met hun bolle buikje niet. Deze klassieke Franse cakejes worden in de zeer typische schelpvorm gebakken.
Ik vind ze geweldig passen als herfsttraktatie.

Er zijn heel wat recepten terug te vinden, maar deze recepten hebben 1 ding gemeen en dat is gesmolten boter. De boter moet hazelnoot kleurig zijn. Laat de boter afkoelen en zeef ze. Zo blijven eventueel verbrande stukjes achter.
Verder is het zeer belangrijk om het beslag goed te koelen. Zo krijg je de karakteristieke buikjes.

Dit recept is gebaseerd op dat van Jeroen Meus in Dagelijkse kost. Niets mis mee. Alleen wordt het deeg maar 30 minuten gekoeld, wat absoluut te weinig is. Koel het minimum 2 uur.

Hou ook je oven in de gaten: bij mij zijn ze op 7 minuten klaar op hetelucht 200°C. Iedere oven is echter anders en verbrandde Madeleines zouden zonde zijn.

Vet je vorm in met gesmolten boter en bebloem ze ook. (Klop het teveel aan bloem eruit)

Nog eventjes alles op een rijtje:

  1. Smelt de boter tot hazelnoot kleurig en zeef ze als de boter is afgekoeld
  2. Klop de eieren en de suiker goed op
  3. Koel het deeg minimum 2 uur in de koelkast
  4. Beboter en bebloem de Madeleine vormpjes
  5. Hou je oven in de gaten

Nog een voordeel aan madeleines: je mag ze al lauw-warm opeten! 😉

Andere heerlijke hersttraktaties

Smakelijk
Madeleines

Madeleines

No ratings yet
Gang Zoet
Keuken Frans
24 stuks
92 kcal

Materiaal

  • madeleine vorm

Wat heb je nodig?
  

  • 150 g patisseriebloem
  • 150 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 zakje vanillesuiker
  • 3 eieren
  • 2 flinke eetlepels honing
  • 1 vanillestokje
  • 1 koffielepel bakpoeder
  • zeste van 1 biologische citroen
  • 1 snuifje zout
  • 2 tl oranjebloesemwater

Wat moet je doen?
 

  • Smelt de boter in een potje en laat afkoelen. Zeef ze vooraleer in het deeg te doen, zo blijven verbrandde deeltjes achter
  • Doe de suiker + vanillesuiker en snufje zout samen met de eieren in een mengkom en klop met een mixer tot een luchtig beslag. (het moet bleek zien)
  • Giet de gesmolten boter erbij terwijl je rustig blijft mixen.
  • Snij de vanillestok overlangs en schraap er met een mespunt de zaadjes uit. Doe ze mee in het beslag.
  • Voeg ook de honing eraan toe en meng goed.
  • Weeg de bloem af en doe het bakpoeder erbij. Zeef de bloem met bakpoeder in het beslag.
  • Meng alles tot een egaal beslag. Roer even langs de randen van de pot met een pannenlikker.
  • Doe nu ook de zeste van de citroen/sinaas erbij (naar smaak) en het oranjebloesemwater. Het hoeven geen citroencakejes te worden.
  • Meng goed.
  • Schep of giet het zachte deeg in de spuitzak.
  • De belangrijkste stap komt nu: laat het deeg rusten in de ijskast. Best min. 2 uur. Door het deeg te koelen zal je een mooi "buikje" krijgen bij het bakken.
  • Verwarm de oven voor op 200 °C
  • Vul de ingevette en bebloemde madeleine-vormpjes voor 3/4. Leg het overige deeg direct terug in de ijskas.
  • Bak de madeleines zo’n 7 minuten in de hete oven. Controleer of ze perfect gebakken zijn, door er even in te prikken met een satéstokje. Zodra er geen deeg aan het stokje blijft kleven, zijn ze gaar. (elke oven is anders dus het kan dat ze langer nodig hebben.
  • Laat de kleine schelpvormige cakes wat afkoelen. Je kan ze lauw-warm eten. Nog een voordeel aan madeleines.
  • Bewaar de rest van de madeleines in een afgesloten doos.

Voedingswaarde

Calories: 92kcal | Carbohydrates: 9g | Protein: 1g | Fat: 6g | Saturated Fat: 3g | Polyunsaturated Fat: 0.3g | Monounsaturated Fat: 2g | Trans Fat: 0.2g | Cholesterol: 34mg | Sodium: 53mg | Potassium: 16mg | Fiber: 0.2g | Sugar: 4g | Vitamin A: 186IU | Calcium: 8mg | Iron: 0.4mg
Trefwoord gebak
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.