Iedereen kent wel de gekende wortelcake… maar inderdaad ook met courgette kan je een zoete cake maken: deze courgette-chocolade cake is smeuïg, niet te zoet en met chocolade :-). Dat trekt je toch zeker wel over de streep om deze cake een kans te geven?

In de moestuin schieten de courgettes in actie. En zoals dat meestal gaat… allemaal tegelijkertijd. Groene, gele, ronde, grote, heeeele grote intussen…
Tijd ook om het repertoire van courgette-recepten dus uit te breiden. Na de hartige versie met courgette en geitenkaas, nu een zoete variant met deze courgette-chocolade cake…
De inspiratie hiervoor haalde ik uit het boek: “Alles over Groente en groentegerechten”. Helaas heb ik dit niet meer wegens verhuis, maar dit recept heb ik bewaard. Mocht je het boek nog ergens tegenkomen, dan is het zeker een aanrader.
Aangezien er zowel met wortel, pompoen, als rode biet ook zoete cakes worden gemaakt, is het eigenlijk logisch dat dit met courgette ook wel kan. Ik vind het alleszins al een voltreffer. En ideaal om die overmaatse courgettes uit de moestuin te verwerken. Uiteraard kan je ook gewoon courgettes gaan kopen.
Ook in pasta kan je courgette perfect verwerken: een heerlijke zomerse pasta met courgette en kappertjes bijvoorbeeld. En uiteraard soep. Deze erwten-courgettesoep bijvoorbeeld.

Courgette-chocolade cake
Materiaal
- Bakvorm 23×33, bij benadering
Wat heb je nodig?
- 115 gr boter
- 1,3 dl zonnebloemolie
- 115 gr witte suiker
- 225 gr donkerbruine suiker
- 3 eieren losgeklopt
- 1,2 dl melk
- 350 gr bloem
- 2 tl bakpoeder
- 4 el cacaopoeder
- ½ tl piment optioneel
- 500 gr courgette geraspt
- 1 tl vanille-essence
- 100 gr chocoladepastilles
Wat moet je doen?
- Verwarm de oven voor op 190°C. Bekleed het bakblik met bakpapier.
- Roer de boter, olie, en beide soorten suiker door elkaar tot een licht en luchtig mengsel. (een keukenrobot is hier weer een heel handig hulpmiddel, of de mixer)
- Voeg 1 per 1 de eieren toe, en meng telkens goed na elk ei.
- Zeef de bloem, bakpoeder en cacaopoeder en schep afwisselend met de melk door het beslag. (als je piment gebruikt, voeg dit er dan ook nu bij.)
- Roer de geraspte courgette en vanille-esscence erdoor.
- Schep alles in het bakblik, strijk de bovenkant glad en strooi er de chocoladepastilles over.
- Bak de taart 35-45 minuten in de over, of tot de cakepin er droog uit komt.
- Deze taart is heel lekker fris! Dus best op de tanden bijten en ze in de koelkast laten afkoelen.
Leuk! Moet ik eens proberen, want ik kan de courgettes uit mijn moestuin niet meer volgen… En aangezien ik hier de enige ben die dat graag eet, nooit genoeg receptjes! Misschien moet ik gewoon zwijgen en dit voorschotelen als chocoladetaart? 😉
Zeker doen!
Lekker! Ik heb eens courgette-chocolade-brownies gemaakt, vond ik ook lekker… je merkt niks terug van de courgette!
Dit recept lijkt me ook goed, met die bruine suiker erbij!
Leuk recept, lijkt een beetje op worteltaart maar dan met chocolade. Piment kun je vervangen door een beetje kaneel en kruidnagel. Succes met bakken en bloggen!