Gegrilde flespompoen met chili yoghurt en koriander

Blijf jij ook altijd steken in dezelfde bijgerechten? Breng er eens verandering in met deze gegrilde flespompoen met chili yoghurt. Een ideetje voor Valentijn?

Hoewel de oogst in het binnenland eigenlijk enkel tussen september en december valt, is de butternut of flespompoen heel het jaar door verkrijgbaar. Deze groente is dan ook veelzijdig en bijzonder populair. Gril de pompoen eens in de oven en maak er dit smaakvolle bijgerecht van.

gegrilde flespompoen

Ik ben fan van de eenvoudige butternut of flespompoen. Je hoeft voor dit gerecht de de pompoen ook helemaal niet te schillen. Easy does it dus.

Deze salade van gegrilde flespompoen met yoghurt is een geweldig bijgerecht en dit heel het jaar door. Door te combineren met de chili yoghurt en een heerlijke koriandersalsa is het zelfs ideaal in de zomer bij de BBQ.

Deze gegrilde flespompoen is niet enkel super lekker, het ziet er trouwens nog eens fantastisch uit. En dat allemaal met een eenvoudige pompoen.

Het originele recept van dit heerlijke gerecht is van de hand van Yotam Ottolenghi en kan je HIER terugvinden. Of in het boek Plenty More, vol met heerlijke vegetarische gerechten.

Zin in meer? Pompoen smaakt ook heerlijk in een pasta of in deze hartige taart ook van de hand van de master himself.

Smakelijk
gegrilde flespompoen

Gegrilde flespompoen met yoghurt

No ratings yet
Gang Bijgerecht
Keuken Mediterraans
4

Materiaal

  • Oven
  • bakplaat met bakpapier

Wat heb je nodig?
  

  • 1 flespompoen (1 tot 1,5 kg ongeveer)
  • 1 tl gemalen kaneel
  • 30 ml olijfolie

Saus

  • 50 g koriander
  • 60 ml olijfolie
  • 1 knoflookteen, gehakt
  • 20 g pompoenpitten
  • 200 g Griekse yoghurt
  • 1,5 tl Sriracha of gelijkaardige chilisaus
  • zout en peper

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm de oven voor op 220°C.
  • Snij de flespompoen in de lengte in twee en verwijder de zaden.
    1 flespompoen
  • Snij de helften in boogjes van 2 cm.
  • Doe de pompoen in een kom samen met de kaneel, 30 ml olijfolie, 3/4 tl zout en een goede draai van de pepermolen. Meng alles goed door elkaar.
    1 tl gemalen kaneel, 30 ml olijfolie
  • Doe de pompoen op de bakplaat met bakpapier, schil naar beneden.
  • Rooster ongeveer 35 tot 40 minuten, tot de pompoen gaar is.
  • Haal uit de oven om af te koelen.

Pompoenpitten

  • Verlaag de temperatuur van de oven naar 180°C
  • Leg de pitten ook op een bakplaat en rooster de zaden ongeveer 6 tot 8 minuten.
    20 g pompoenpitten
  • Haal uit de oven en laat afkoelen.

Salsa

  • Doe intussen de koriander, knoflook,de overige 4 el olijfolie en een beetje zout in een kleine blender en mix tot een fijne pasta.
    50 g koriander, 60 ml olijfolie

Samenstellen

  • Meng de yoghurt met de Sriracha .
    200 g Griekse yoghurt, 1,5 tl Sriracha of gelijkaardige chilisaus
  • Leg de pompoenbogen op een serveerbord en besprenkel ze met de pikante yoghurts – en koriandersaus.
  • Verdeel de pompoenzaadjes er nog over en serveer.
    20 g pompoenpitten
Trefwoord butternut, flespompoen, Pompoen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.