De geur van basilicum daar wordt ik nu instant gelukkig van.
Het aroma ervan vind ik echt geweldig.
Uiteraard is basilicum niet weg te denken uit de Italiaanse keuken maar ook de Thaise keuken maakt er gretig gebruik van. De Thaise basilicum heeft wel een totaal andere smaak dan de basilicum Genovese. Let dus op dat je de juiste mee hebt voor het gerecht dat je wil maken.

Soorten
Er zijn wel meer dan 20 variëteiten beschikbaar. De meest voorkomende zijn:
- Basilicum genovese
- Paarse basilicum
- Pistou basilicum
- Thaise basilicum
Keuken
Basilicum en tomaten zijn voor elkaar gemaakt en vormen een geweldig duo samen.
Het meest gekende recept met basilicum is wellicht de pesto. Heerlijk bij de pasta.
Je kan basilicum ook gebruiken bij de afwerking van pizza, spaghetti, risotto, … of als smaakmaker bij mozzarella, burrata, salades, …
Een heel veelzijdig kruid dus en moeilijk vervangbaar.

Kweken
Zelf zaaien en kweken? Neem eens een kijkje op de website van De Nieuwe tuin. Daar zijn zaden van verschillende soorten te koop.
En bekijk ook zeker de video eens van Angelo Dorny over het planten van basilicum.
Eens je basilicum in huis hebt, kan je aan de slag om pesto te maken waar je dan ook weer verschillende kanten mee uit kan.
Enkele suggesties:
