Pestobrood

Brood, je kan er zo veel mee doen. Er is zo veel meer dan een “gewoon” wit of grof busbrood! Je kan niet alleen in vorm variëren, maar ook in smaak. Een ideaal voorbeeld hiervan is dit pestobrood.

pestobrood

Brood bakken doe ik niet iedere week aangezien we hier ten huize Donna Caramella maar met 2 zijn, maar ik heb altijd wel enkele soorten in de vriezer zitten. De kans is ook groot dat onder andere dit pestobrood daarbij hoort.

Dit pestobrood past uitstekend bij een bordje pasta, bij een salade, BBQ of een tapenade. Ideaal in de zomer dus. Je kan het perfect invriezen en terug een beetje oppeppen in de oven. Zo heb je altijd een lekker brood bij de hand.

Als je tijd hebt, maak dan ook zeker zelf je pesto. Veel lekkerder dan uit een potje. Maak hem om te beginnen niet te dun, zo kan je het mooi uitsmeren over het brood. Je kan aan de overschot dan perfect nog meer olijfolie toevoegen.

Je kan qua vorm ook variëren. Op de foto zie je het resultaat als het gebakken is als epi. Maar je kan het ook in een springvorm bakken of er een vlecht van maken.

De smaak te pakken? Maak dan ook eens zeker deze heerlijke broodjes zijn deze met met ricotta en gegrilde groenten.

smakelijkgroen
pestobrood

Pestobrood

Anke Morreel
No ratings yet
Gang Brood

Wat heb je nodig?
  

  • 500 gram broodbloem
  • 9 gram zout
  • 8 gram instant gist
  • 300 gram water
  • 20 gram olijfolie
  • groene pesto

Wat moet je doen?
 

  • Doe de bloem, de suiker en het zout in een kom en roer goed door elkaar.
  • Voeg de gist toe en roer nog eens goed door.
  • Voeg het water en olie toe en kneed in een standmixer (bijv. Kitchenaid) in ca. 8 á 9 minuten tot een glad en soepel deeg dat van de wanden los laat.
  • Met de hand kneden kan natuurlijk ook, dit duurt wat langer. Het deeg is goed als het aanvoelt als de plakstrip van een post-it briefje en je er een vliesje van kunt trekken tussen je vingers.
  • Laat 70 minuten rijzen in een licht ingevette kom. Dek de kom af en zet op een warme, tochtvrije plek.
  • Stort het deeg op je werkblad en duw plat tot een rechthoekige lap van ca. 54 à 60 X 20 cm.
  • Smeer de pesto gelijkmatig in een dun laagje over het deeg en rol de lap deeg over de lange kant op.
  • Nu heb je 2 mogelijkheden: ofwel bak je in een vorm verder af of je kan er ook een vlecht of episode van maken.

In springvorm

  • Neem een springvorm met een diameter van 26 cm en vet deze in met een beetje bakspray.
  • Verdeel het deeg in rolletjes van 3 cm en plaats ze in de springvorm met een snijvlak naar boven.
  • Heb je er teveel, dan kan je ze evengoed apart afbakken of met een stuk of 3 in een minispringvorm doen.

In vlechtvorm of epi (zie video)

  • Snij de rol in 3 en maak er een vlecht van.
    Of snij de rol schuin half door en plaats de stukken om beurt naar links en rechts. (zie video)

Rijzen en bakken

  • Laat een uur rijzen op een warme, tochtvrije liefst vochtige plaats.
  • Verwarm ondertussen de oven voor op 190 graden (onderwarmte met hetelucht) samen met een metalen bakje.
  • Zodra je gaat bakken giet je een beetje water in het bakje, dit zorgt voor stoom.
  • Bak de eerste 14 minuten op 190 graden (onderwarmte met hetelucht) bak dan nog ca. 11 minuten verder op 190 graden, hetelucht met onder- en bovenwarmte.
  • Bak het brood in de onderste helft van de oven goudbruin. Het brood is klaar als je erop klopt en het hol klinkt.
  • Laat het brood een minuutje afkoelen in de vorm, verwijder daarna de vorm en laat verder afkoelen op een rooster.
  • Ik heb gemerkt dat de bodem nog vrij vochtig bij het uithalen. Ik plaats het meestal terug even in de oven (bodem naar boven) zodat ook de bodem krokant wordt.

Video

Trefwoord pesto
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

3 reacties Voeg uw reactie toe

  1. Sarah TL schreef:

    Ziet er niet slecht uit! Zal inderdaad goed smaken bij een bordje verse pasta, heerlijk.

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.