Arroz con Costra uit Alicante.

Spanje heeft op culinair vlak heel wat meer te bieden dan de gazpacho en paella. Zo ook dit bijzondere rijstgerecht “Arroz con costra”. Een traditioneel gerecht dat al gekend was in de 16de eeuw en de bijnaam heeft van “De verborgen schat van Alicante”.

De Vuelta 2020 start pas in augustus en dan nog wel vanuit Nederland, maar ik ga dit jaar eens een toertje rond Spanje maken en een aantal misschien minder bekende gerechten in de kijker zetten.

Arroz con costra

Onze ronde door Spanje beginnen we in de regio van Alicante.

Alicante is een stad en gemeente in de Spaanse autonome regio Valencia en is hoofdstad van de provincie Alicante. De stad ligt aan de Costa Blanca een kleine 50 km ten zuiden van Benidorm.

De turrón (nougat) is natuurlijk wel bekend en ideaal om als culinair souvenir mee te brengen. Maar er is zoveel meer te ontdekken.

Naast de zeer gekende paëlla is er in Alicante ook de “Arroz con costra”. Vrij vertaald wil dit zeggen “rijst met een eilaagje” . Een traditioneel rijstgerecht dat ook de bijnaam “De verborgen schat van Alicante” heeft gekregen.

Reeds in de 16 de eeuw was er de eerste vermelding van Arroz con costra in het kookboek Llibre del Coch. Geschreven door Roberto de Nola, kok van Ferdinand I uit Napels. Over een traditioneel gerecht gesproken.

En wat is er fijner om je al een vakantiegevoel te geven of dat vakantiegevoel aan de Costa Blanca thuis te verlengen.

Ik heb dit recept aangepast aan ingrediënten die in België verkrijgbaar zijn.

Nog geen reisplannen? Waarom eens niet naar Alicante? Kijk zeker eens bij Tui voor hun uitgebreid aanbod naar de Costa Blanca Zo kan je zelf dit gerecht lokaal gaan proeven en alles wat de regio te bieden heeft.

Zin in een andere rijstschotel: probeer dan deze schotel met gehakt eens.

Smakelijk
Arroz con costra

Arroz con costra

Een traditioneel gerecht uit de streek van Alicante
No ratings yet
Gang Hoofdgerecht
Keuken Spaans
4 personen

Materiaal

  • Grote hapjespan, paellapan of aardewerkenschotel (moet zowel op vuur als in oven kunnen)

Wat heb je nodig?
  

  • 400 g rijst
  • 400 ml water dubbel zoveel vocht als rijst
  • 400 ml bouillon
  • 125 g witte pens
  • 125 g zwarte pens
  • 250 g worst zoals boerenworst
  • 250 g kippenfilet in blokjes ik gebruik filet van de dijen
  • 250 g konijnfilet in blokjes of verdubbel de hoeveelheid kip
  • 6 el tomatenblokjes of puree
  • 1 teentje knoflook fijngehakt
  • saffraan

Costra

  • 5 eieren
  • geraspte schil van 1 citroen
  • een snuifje kaneel optioneel

Wat moet je doen?
 

  • Verwarm de oven voor op 200°
  • Snij de pensen in schijfjes en bak deze aan in de pan.
  • Haal ze uit de pan, en doe hetzelfde met de worst.
  • Voeg nu de kippenblokjes en konijn toe aan de pan en bak rondom aan.
  • Doe de tomatenpuree en knoflook erbij en laat even mee bakken.
  • Nu kan de rijst erbij, meng goed en laat ook even mee bakken.
  • Voeg de bouillon, water en saffraan toe. Vanaf het moment dat het begint te koken laat je het rustig 10 minuten sudderen tot de rijst het vocht bijna helemaal heeft geadsorbeerd.
  • Leg de schijfjes pens en worst bovenop de rijst.
  • Meng intussen de eieren met de citroenrasp en eventueel kaneel.
  • Giet het eimengsel er voorzichtig over en zet ongeveer 10 minuten in de oven (boven en onder warmte) tot het een goudbruinkleurtje heeft.
  • Werk af met een beetje gehakte peterselie
Notities
Lekker met een frisse salade erbij
Trefwoord bloedworst, eieren, rijst, worst
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

Één reactie Voeg uw reactie toe

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.