Volkoren wortelbroodjes


Volkoren wortelbroodjes. Wortel in brood? Ja hoor, dat is perfect mogelijk!

 In het verleden deed ik mee met het concept “Foodswap”. Je stuurde een pakketje naar iemand en je kreeg ook een pakketje in de plaats. Super leuk hoor op voorwaarde dat je pakketje op tijd werd geleverd… want zelfs de afstand België – Nederland was soms blijkbaar een brug te ver.

Zo was toen mijn pakketje spijtig genoeg met vertraging aangekomen bij Andrea van 4PURE.nl

Wat zat er zoal toen in mijn pakketje?

  • Homemade Nutella
  • Kleine frittata
  • Cakepops in een paaskleedje
  • en… wortelbroodjes

Ja en je raad het al, deze wortelbroodjes zijn nog altijd een succes.

wortelbroodjes

Voor een paasontbijt of brunch passen deze volkoren wortelbroodjes perfect. Je kan een assortiment broodjes maken (eventueel invriezen en ze eventjes opnieuw opwarmen) zodat iedereen kan kiezen.

Voor deze wortelbroodjes werk je met een “poolish”. Daarom moet je de avond ervoor al beginnen. Gewoon eventjes aan denken want verder hoef je er niet naar om te zien.

Je kan kiezen om deze broodjes te maken in een “mini” versie of in het groot. In dit geval heb ik voor “mini” gekozen.

Ze passen overal bij: eiersalade, gerookte zalm, … en niemand die merkt dat hij extra groentjes eet…

Smakelijk
wortelbroodje

Volkoren wortelbroodjes

No ratings yet
Gang Brood
Keuken Europees
10
212 kcal

Wat heb je nodig?
  

  • 250 gr wortelen

Sponge

  • 175 gram volkorenmeel
  • 180 gram lauwwarm water
  • ¼ tl droge gist

Deeg

  • 385-420 gram volkorenmeel
  • 250 gram wortelpuree
  • 1 tl droge gist
  • 1.1/2 tl broodzout
  • 60 gram water
  • 2 el lijnzaad + een beetje extra

Wat moet je doen?
 

Sponge

  • Begin 12-16 uur van te voren met het maken van de sponge.
  • Meng hiervoor alle ingrediënten voor de'sponge' met een houten lepel.
  • Dek de kom af en laat het een nachtje fermenteren op kamertemperatuur

Wortelen

  • Je kan dan ook reeds de wortelpuree maken: schil de wortels, snij ze in blokjes en kook ze gaar in net genoeg water.
  • Laat goed uitlekken en afkoelen.
  • Prak ze fijn met een vork.

Deeg

  • Plaats de sponge in de kom van de standmixer.
  • Voeg de wortelpuree, water, zout en gist toe.
  • Mix met de platte klopper op de laagste stand het geheel tot een glad beslag.
  • Voeg het lijnzaad toe gevolgd door de helft van het volkorenmeel en mix tot een glad deeg.
  • Verwissel de platte klopper voor de deeghaak.
  • Voeg langzaam, lepel voor lepel, net zoveel van het volkorenmeel toe tot het deeg de zijkanten van de kom loslaat maar iets blijft plakken aan de bodem.
  • Kneed (KitchenAid stand 2) het geheel in circa 8 minuten tot een soepel deeg.
  • Doe het deeg over in een met olie ingesmeerde kom en dek de kom af.
  • Laat het deeg in 90 minuten, op een warme plaats, tot dubbele volume rijzen.
  • Stort het deeg op een licht bebloemd werkvlak en sla het door.
  • Verdeel het deeg in 2 gelijke delen (voor 2 broden)
  • Bol de stukken op en leg het op een met bakpapier beklede bakplaat.
  • Je kan hier ook bolletjes of broodjes van maken: weeg dan ongeveer 80 gr af per broodje.
  • Dek het brood af met ingevet cellofaan en laat het 60 minuten rijzen tot het in volume is verdubbeld.
  • Verwarm de oven voor op 190 °C graden.
  • Plaats gelijkertijd op de onderste richel of bodem van de oven een braadslee. (vb. een kleine metalen braadslee van Ikea)
  • Verwijder de folie van het brood en besprenkel  met wat lijnzaad.
  • Snijd de bollen in met een scherp mes.
  • Plaats de bakplaat in de oven en giet een kopje water in de braadslee om zo stoom te creëren.
  • Sluit de oven en bak de broden in 30 minuten gaar: wanneer je met je vinger op de bodem van het brood tikt, moet het hol klinken. (de kleinere broodjes hebben minder nodig, test de kerntemperatuur na 20 minuten)
  • Laat de broden afkoelen op een rooster.
  • Het recept is afgeleid van het pompoenbrood van Koekje van eigen deeg.
Notities
 
 
 
 
 Het recept is afgeleid van het pompoenbrood van Koekje van eigen deeg.
 

Voedingswaarde

Calories: 212kcal | Carbohydrates: 45g | Protein: 8g | Fat: 2g | Saturated Fat: 0.3g | Polyunsaturated Fat: 1g | Monounsaturated Fat: 0.2g | Sodium: 58mg | Potassium: 366mg | Fiber: 7g | Sugar: 3g | Vitamin A: 8358IU | Vitamin C: 3mg | Calcium: 37mg | Iron: 2mg
Trefwoord wortel, wortelen
Heb je dit recept als eens geprobeerd?Laat ons weten hoe het was in een reactie hieronder
of vermeld @donnacaramella / tag #donnacaramella!
Geef een reactie

2 reacties Voeg uw reactie toe

  1. 4pure schreef:

    Hoi Anke, ik ga het nogmaals maken naar jouw recept! Dan heb ik toch weer een beetje het Paasgevoel! Het recept ziet er heerlijk uit en lijkt me niet moeilijk. In ieder geval erg origineel! O ja, waar heb je die geweldig leuke bakjes vandaan die om het brood zaten?

Wil je iets delen? Heb je een vraag? Altijd fijn om iets van je te lezen!

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.